22 april 2024

Zwarte gaten groeien harder dan verwacht

star cluster black hole

Animatie van een supermassief zwart gat omringd door een grote sterrencluster. Credit: Swinburne University of Technology / Gabriel Perez Diaz

Astronomen hebben onderzocht hoe supermassieve zwarte gaten groeien. De resultaten waren anders dan verwacht. Voorheen waren wetenschappers van mening dat supermassieve zwarte gaten, die zich bevinden in de centra van sterrenstelsels, ongeveer even hard zouden groeien als het omringende sterrenstelsel.

Binnen sterrenstelsels vindt een soort strijd plaats om het beschikbare gas: het kan worden gebruikt om nieuwe sterren te vormen of om het centrale zwarte gat te voeden. Voorheen dacht men dat het beschikbare gas dusdanig verdeeld zou worden, dat de massaverhouding tussen het zwarte gat en het omringende stelsel gelijk zou blijven. Nu blijkt dat bij massieve elliptische sterrenstelsels de zwarte gaten veel harder groeien: als het sterrenstelsel tien keer in massa toeneemt, neemt het zwarte gat honderd keer in massa toe. Dit kan belangrijke gevolgen hebben voor ons begrip van de co-evolutie van sterrenstelsels en zwarte gaten.

Overigens geldt dit niet voor kleinere sterrenstelsels: hoe kleiner het sterrenstelsel, hoe langzamer het zwarte gat in verhouding groeit, en hoe groter het aandeel van sterren is in de totale massa van het stelsel.

Bron: Swinburne University of Technology

Share

Speak Your Mind

*