22 maart 2019

NASA vindt aanwijzingen dat de McLaughlin krater op Mars ooit een meer was

De door de MRO gevonden klein-carbonaat lagen in de McLaughlin krater op Mars

De door de MRO gevonden klein-carbonaat lagen in de McLaughlin krater op Mars

Met behulp van gegevens van de spectrometer aan boord van NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), een in 2005 gelanceerde sonde die om Mars vliegt, hebben wetenschappers aanwijzingen gevonden dat er in de krater McLaughlin1 ooit een meer moet zijn geweest. Die krater is 92 km in diameter en 2,2 km diep. Op de bodem heeft men met de Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer for Mars (CRISM) van de MRO rotsen gevonden, die carbonaten en kleimineralen bevatten, welke wijzen op de aanwezigheid ooit van water. In de McLaughlin krater ontbreken binnenwaartse geulen, maar wel zijn er kleine geulen gevonden die eindigen op een bepaalde hoogte van de kraterwand. Dit wijst er op dat het meer niet van buitenaf gevoed werd, maar dat het z’n water van onderen kreeg, van grondwater. De McLaughlin krater ligt aan de westelijke zijde van een langzaam aflopende helling van honderden kilometers lang, in de

Noten
  1. Genoemd naar de Amerikaanse sterrenkundige Dean Benjamin McLaughlin. In 1954 kwam hij met de theorie dat er op Mars vulkanen zouden zijn. []

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.