21 april 2024

Nieuw bedrijf maakt plannen bekend voor het mijnen van asteroïden

Archimedes concept

Een FireFly ruimtesonde. Credit: Deep Space Industries

Het nieuwe bedrijf Deep Space Industries heeft vandaag bekend gemaakt dat ze asteroiden willen mijnen, zo blijkt uit een persverklaring. Het bedrijf is van plan om in 2015 een vloot van verkennende ruimtevaartuigen te lanceren, een fase dat gevolgd zal worden door het mijnen van metalen en water op aardscheerders, asteroiden die de baan van de aarde kruisen. Deze ambitieuze plannen kunnen van groot belang zijn voor de ontwikkeling van de interplanetaire ruimtevaart, aangezien de mijnwerkzaamheden kunnen resulteren in het bouwen en bijtanken van ruimtevaartuigen ver boven het aardoppervlak. Deep Space zal asteroiden met mijnpotentie gaan verkennen met een vloot van kleine ruimtevaartuigen, FireFlies genaamd. Deze ruimtvaartuigen zijn klein (25 kilo) en goedkoop, aangezien ze samen met bijvoorbeeld communicatiesatellieten gelanceerd gaan worden. Hierdoor kan flink op de lanceerkosten bespaard worden. De FireFlies zullen de weg vrijmaken voor de grotere DragonFlies (32 kilo), die monsters zullen verzamelen van asteroiden en deze terug naar de aarde zullen brengen. Deze monsters zullen gebruikt worden om te bepalen welke asteroiden in aanmerking komen voor mijnbouw.Deep Space zal ook het publiek bij zijn werkzaamheden betrekken. De missies zullen live te volgen zijn vanuit Mission Control, er worden online cursussen gegeven over het mijnen van asteroiden, en Deep Space hoopt daarnaast interessant te zijn voor prive-investeerders en sponsors. Al deze activiteiten zullen fungeren als voorbereiding op het uiteindelijk doel: het daadwerkelijke winnen van grondstoffen uit asteroiden.

Deep Space Industries

Credit: Deep Space Industries

Het bedrijf is van plan om binnen tien jaar te beginnen met het winnen van grondstoffen. Deze zullen gebruikt worden om communicatiesatellieten in de ruimte te bouwen. Daarnaast zal later begonnen worden met de bouw van grote “ruimte-energiecentrales” die werken op zonne-energie. Zeldzame metalen zoals platinum zullen op aarde worden afgeleverd. De constructie-activiteiten van Deep Space worden mede mogelijk gemaakt door een nieuwe gepatenteerde 3D-printer technologie, MicroGravity genaamd. Dit is de eerste 3D-printer die sterke materialen met hoge dichtheid kan maken, zelfs bij nul zwaartekracht.Deep Space Industries zal zich ook gaan richten op het winnen van water uit asteroiden, dat dan gesplitst kan worden in zuurstof en waterstof – de belangrijkste ingredienten van raketbrandstof. De mijnactiviteiten van Deep Space zouden dus kunnen leiden tot het vestigen van “tankstations” in de ruimte, waardoor ruimtevaartuigen met veel minder brandstof gelanceerd kunnen worden. Hierdoor is de payload veel lichter en kost de lancering dus minder energie (en geld).”We zullen slechts bezoekers zijn in de ruimte, totdat we leren hoe we er kunnen leven. Dit is de Deep Space-missie: het vinden, winnen en verwerken van grondstoffen in de ruimte, om te helpen de expansie van de mensheid richting de ruimte op gang te brengen”, aldus de directeur van Deep Space Industries. Bron: SPACE.com.

Share

Comments

  1. Kees van Toorn zegt

    Ik weet niet of we dit moeten willen. Ik las van het weekend een interessant artikel ( http://www.scientias.nl/de-ruimte-exploiteren-en-koloniseren-mag-dat-eigenlijk-wel/78724 ) over exploïtatie in de ruimte. Persoonlijk ben ik van mening dat bedrijven asteroïdes en andere planeten niet mogen gebruiken om grondstoffen te delven. Wat vinden jullie?

  2. Eens, maar ik vrees dat we het niet gaan tegenhouden. Onze aarde wordt toch ook aardig ontgonnen.
    Ben wel benieuwd als men ergens goud vindt en het hier naar toe brengt. Het hele economische stelsel is deels gebaseerd op goudvoorraden. Als goud straks geïmporteerd wordt verliest het zijn waarde en gaan we daar op economisch gebied weer last van hebben.

Speak Your Mind

*