18 maart 2019

ESA’s werkpaard drijvende kracht achter NASA’s Orion-ruimteschip

De Orion capsule met de Europese ATV-aandrijfmodule

De Orion capsule met de Europese ATV-aandrijfmodule

Wanneer NASA’s nieuwe ruimtevaartuig Orion in 2017 voor het eerst de ruimte in gaat, zal hij worden voortbewogen door middel van Europese techniek. Het voertuig gaat gebruik maken van een module die gebaseerd is op de Automated Transfer Vehicles (ATV) van ESA. Daartoe kwamen de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en zijn Amerikaanse equivalent NASA half januari overeen. Het uiteindelijk doel van Orion is om astronauten verder de ruimte in te sturen dan ooit tevoren. De op de ATV gebaseerde module moet daarbij dienst doen als werkpaard. De module zit pal onder de bemanningscapsule en voorziet het ruimteschip van voortstuwing, stroom en warmteregeling. Tegelijkertijd levert de Europese module water en gas aan de astronauten in de leefmodule. De samenwerking tussen ESA en NASA borduurt voort op de geest van internationale samenwerking die ten grondslag ligt aan het succes van het ISS.

ATV

ATV Edoardo Amaldi

ATV Edoardo Amaldi

ESA’s geautomatiseerde bevoorradingsschip ATV wordt sinds 2008 gebruikt om het internationale ruimtestation ISS te voorzien van nieuwe voorraden. De vierde missie in de reeks, ATV Albert Einstein, staat gepland voor later dit jaar. Het bevoorradingsschip wordt dan gelanceerd vanuit de ruimtebasis in Kourou, Frans-Guyana. Het ATV-ruimteschip wordt vooral gekenmerkt door zijn veelzijdigheid. Tijdens een missie naar het internationale ruimtestation voldoet het meerdere functies. Het schip brengt niet alleen nieuwe vracht naar het ISS, maar kan het ruimtestation ook wegduwen om zo naderend ruimtevuil te ontwijken. Wanneer ATV gekoppeld is aan het ruimtestation doet hij dienst als extra leefmodule voor de astronauten. Ten slotte verandert de module aan het eind van zijn missie in een vuilniswagen. Wanneer hij losgekoppeld wordt van het ruimtestation neemt ATV afvalstoffen van het ruimtestation mee, waarna deze verbranden in de atmosfeer.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.