20 maart 2019

Mysterie van tegendraadse planeet verklaard

HAT-P-7

Het HAT-P-7-stelsel. De planeet HAT-P-7c staat op de voorgrond, de retrograde planeet HAT-P-7b staat op de achtergrond en de begeleidende ster HAT-P-7B staat rechts bovenin

In 2008 werd er een planeet ontdekt bij de ster HAT-P-7, die op een afstand van 1040 lichtjaar van de aarde staat. Latere waarnemingen hebben toen iets merkwaardigs uitgewezen: de planeet draait in tegengestelde richting rond zijn moederster! Het was een groot raadsel hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Nu heeft een team van Japanse wetenschappers mogelijk uitsluitsel gegeven. Ze hebben namelijk gebruik gemaakt van de Subaru-telescoop om twee aanvullende begeleiders van HAT-P-7 te ontdekken: een dwergster

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.