4 december 2023

Wetenschappers ontwikkelen sci-fi trekstraal

tractor beam

Het is mogelijk om een optisch veld te maken met een aantrekkende werking, ongeveer zoals uit “tractor beam” uit de science-fiction. Credit: University St. Andrews/Institute of Scientific Instruments

Een team van wetenschappers heeft een echte “trekstraal” ontwikkeld, waarmee objecten aangetrokken worden door een lichtstraal. Fans van Star Trek en Star Wars zullen weten waar ik het over heb. Helaas werkt de techniek alleen op microscopisch niveau – desondanks kan de ontdekking van groot belang zijn voor de medische wetenschap.

Als materie en licht met elkaar reageren, zal het vaste object normaal gesproken weggedrukt worden door het licht. Deze “stralingsdruk” werd voor het eerst ontdekt door Johanes Kepler, toen hij besefte dat de staarten van kometen altijd van de zon vandaan gericht zijn.

De laatste jaren zijn onderzoekers zich gaan realiseren dat de meeste optische velden een afstotende invoed hebben op materie, maar dat het mogelijk moet zijn om deze invloed “om te keren” en te veranderen in een negatieve kracht.

Nu heeft een team van wetenschappers dit werkelijk voor elkaar gekregen: ze hebben een speciaal optisch veld ontwikkeld waarmee de stralingsdruk van licht wordt omgekeerd. Daarnaast hebben ze verschillende mogelijke toepassingen verzonnen, vooral op het gebied van bio-medische fotoniek.

De negatieve kracht reageert namelijk anders op stoffen met een andere samenstelling of grootte. Hierdoor kan men een relatief simpel en goedkoop apparaat ontwikkelen om micro-objecten te sorteren op grootte en/of samenstelling. Dit resulteert in veelbelovende bio-medische toepassingen voor optische manipulatie, waarmee (bijvoorbeeld) macro-moleculen, organellen en cellen gesorteerd kunnen worden.

Bron: Physorg

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: