21 maart 2019

Hubble focust op de Norma Cluster, centrum van de Grote Aantrekker

Norma
De Hubble ruimtetelescoop heeft onlangs met de Advanced Camera for Surveys (ACS) z’n blik gericht op de Norma Cluster (Abell 3627), een gigantische cluster van sterrenstelsels op een afstand van zo’n 220 miljoen lichtjaar. Vanaf de aarde gezien staat de cluster op de grens van het sterrenbeeld Winkelhaak (Norma) en Zuiderdriehoek (Triangulum Australe). De Norma cluster bevindt zich vlakbij het centrum van de zogenaamde Grote Aantrekker, een gebied in het heelal met een extreem sterke zwaartekracht. De Lokale Groep, waar de Melkweg deel van uitmaakt, de Virgocluster en de Hydra-Centaurus supercluster worden met snelheden tussen de 600 en de 1000 km/s aangetrokken door die Grote Aantrekker. De massa van de Norma Cluster wordt geschat op 1 biljard zonmassa, da’s een 1 gevolgd door maar liefst vijftien nullen. Het grote sterrenstelsel in het midden is

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.