6 december 2023

Dubbele babyster wordt onregelmatig gevoed

protostar twin

De protoster in kwestie (linksonder) tijdens een uitbarsting (links) en tussen uitbarstingen (rechts). Het object rechtsboven is een andere protoster en maakt geen deel uit van de embryonale dubbelster. Credit:NASA, ESA, and J. Muzerolle (STScI)

Pasgeboren sterren moeten, net als baby’s, constant gevoed worden. Het voedsel bestaat uit een enorme hoeveelheid gas en stof waarmee embryonale sterren omringd worden. Nu heeft een team van wetenschappers, met behulp van de Spitzer Space Telescope, een opmerkelijke babyster ontdekt dat periodiek infrarood-uitbarstingen uitstoot. Wetenschappers vermoeden dat het om een tweeling gaat, m.a.w. een dubbelster.

Het extreem jonge object staat bekend als LRLL 54361 en is slechts 100.000 jaar oud. Het object staat op een afstand van 950 lichtjaar, in de richting van het sterrenbeeld Perseus. Waarnemingen met Spitzer hebben uitgewezen dat het object iedere 25.34 dagen tien keer helderder wordt. Deze periodiciteit wijst erop dat LRLL 54361 een nabije begeleider heeft die de toestroom van gas en stof hindert. Alleen wanneer die begeleider het meest nabije punt van zijn omloopbaan bereikt, kan materie de ster bereiken.

De tweeling-protosterren vormen een unieke kans om te onderzoeken hoe een embryonale dubbelster eruit ziet. Aangezien babysterren omringd worden door cocons van gas en stof, zijn ze alleen zichtbaar in infrarood licht. De langere golflengte van infrarood is namelijk in staat om het koude stof te penetreren. Vandaar dat de infraroodtelescoop Spitzer van groot belang is voor de studie van dit soort objecten.

Bron: University of Massachusetts

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d