12 juli 2024

Planetoïde 2012 DA14 is in Nederland wel zichtbaar ná de dichtste nadering

kaart_2012DA14

Credit: Heavens Above.

Ik meldde gisteren de record-passage op vrijdag 15 februari van de planetoïde 2012 DA14, welke om 20.24 uur Nederlandse tijd op slechts 27.700 km boven het aardoppervlak zal scheren, binnen de straal van de geosynchrone satellieten. Ik zei daarbij dat de 45 meter grote planetoïde dan niet zichtbaar zou zijn in Nederland en dat je daarvoor moet uitwijken naar Oost-Europa of Azië. Ik had op zich wel gelijk – op dát tijdstip is 2012 DA14 niet te zien – maar wat ik er bij had moeten zeggen is dat ‘ie later op de avond wel boven de horizon komt én dat z’n voorspeldde helderheid dusdanig is dat hij nog steeds zichtbaar is! Via Heavens Above heb ik voor Utrecht de baan van 2012 DA14 gekregen en die zie je hierboven. Kort voor 21.00 uur komt hij op in het oosten in het sterrenbeeld Maagd en dankzij z’n grote schijnbare snelheid komt ‘ie razendsnel hoger. Tijdens de dichtste nadering is z’n helderheid volgens de voorspelling 7,7m, maar daarna mag ‘ie er ook nog wezen:

helderheid

Kortom, alle reden om die avond op zoek te gaan naar planetoïde 2012 DA14! Zodra ik een betere zoekkaart heb zal ik deze laten zien. Bron: Heavens Above.

Share

Comments

 1. Prima , we wachten erop.

 2. Dat wordt dus expeditie Biesbosch!

 3. Ja hoor! Bij helder weer 15 februari verzamelen in de biesbosch om half acht! Telescoop verplicht!

 4. Maak er maar negen uur van, ja? Om half acht is dat ding nog in Tokio zichtbaar, niet in ons koude kikkerlandje.

 5. Om 8 uur is ie al te zien net boven de horizon! En vergeet niet dat ie razendsnel gaat. Bovendien zullen de telescopen moeten afkoelen.

 6. Dick de Vroet zegt

  Volkssterrenwacht Burgum (Frl) gaat met publiek vrijdag op jacht!
  Om 21 uur verwachten we een bewegende stip op 10 graden boven de horizon

 7. Dankje voor de antwoorden

Speak Your Mind

*