24 mei 2024

Deep Impact heeft de ‘Komeet van de Eeuw’ – komeet ISON – gefotografeerd

komeet ISON

Credit: NASA

De Deep Impact sonde van de NASA heeft met z’n Medium-Resolution Imager op 17 en 18 januari j.l. gedurende maar liefst 36 uren foto’s gemaakt van de komeet die nu al wordt omschreven als de ‘Komeet van de Eeuw’: komeet  C/2012 S1 ISON, die op 21 september 2012 werd ontdekt en die volgens voorspellingen eind 2013 helderder dan de Volle Maan kan worden. Deep Impact stond maar liefst 793 miljoen km van de komeet vandaan toen ‘ie de foto’s nam, welke zijn samengevoegd tot dit korte filmpje:

Op dit moment is de komeet vanaf aarde gezien van magnitude 15,6. De aarde stond in januari zo’n 300 miljoen km van komeet ISON, veel dichterbij dus dan Deep Impact. Dat komt omdat de sonde zich momenteel ver van de aarde bevindt, na een ingewikkelde missie die startte met de lancering op 12 januari 2005, die ‘m vervolgens op 4 juli 2005 langs de komeet Temple 1 voerde – alwaar vanuit Deep Impact een ‘impactor’ op de komeet werd geschoten – en die daarna door vloog naar de komeet Hartley 2, waar ‘ie op 4 november 2010 passeerde. Bij die laatste komeet had Deep Impact even een andere naam, EPOXI – het beestje moet toch een naam hebben? En nu heeft ‘ie dus komeet ISON op de korrel genomen, al zal die daar niet langs vliegen.

Share

Speak Your Mind

*