15 juli 2024

Aziatische ruimterace in volle gang

Raket Noord-Korea

Succesvolle Noord-Koreaanse satellietlancering. Credit: Korea Aerospace Research Institute

De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie waren jarenlang verwikkeld in een felle Space Race, waardoor beide landen een enorme ontwikkeling op ruimtegebied gekend hebben. Momenteel is iets soortgelijks gaande in Azië. In de laatste twee maanden hebben zowel Noord- als Zuid-Korea voor het eerst succesvol een satelliet gelanceerd, terwijl Iran een aapje in de ruimte bracht (die gezond en wel weer op aarde landde). Dit soort activiteiten zijn geen geïsoleerde incidenten, maar maken deel uit van een groeiende trend.Op 12 december wist Noord-Korea succesvol een satelliet te lanceren. Hun Zuid-Koreaanse rivalen deden hetzelfde op 30 januari. Iran maakte op 28 januari bekend met succes een aapje in de ruimte te hebben gebracht, hoewel westerse waarnemers hier behoorlijk aan twijfelen. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben de Noord-Koreaanse en Iraanse lanceringen veroordeeld – zij zien het als vermomde testen van ballistische raketttechnologie, waar beide landen officieel niet over mogen beschikken.Er is immers weinig verschil tussen een raket die bedoeld is om satellieten te lanceren, en een raket die bedoeld is om kernkoppen te dragen. Hoe dan ook, VN-resoluties zijn opgesteld om deze technologie uit de handen van Noord-Korea en Iran te houden – twee landen die kernmachten zijn of willen worden.

Iraans aapje

Credit: FARS.

De twee Aziatische landen met de meeste inwoners hebben ook hun ruimte-spierballen laten zien. Zowel China als India voeren sinds november grote raket-verdedigingstesten uit, waarmee het mogelijk is om satellieten uit de lucht te schieten. Al deze technologieën kunnen zowel civiele als militaire toepassingen hebben – vergelijkbaar met de situatie in de Koude Oorlog.

Iran claimt dat zijn apenlancering de weg moet vrijmaken naar een bemande ruimtevlucht in 2020, terwijl ook India vergelijkbare plannen kent. Deze ambities zijn vooral een reactie op de technologische hoogstandjes van China, dat sinds 2003 het derde land is (na de VS en Rusland) dat in staat is om een bemande ruimtevlucht uit te voeren.Bovendien heeft China in 2003 succesvol een koppeling in de ruimte uitgevoerd, waardoor de weg is vrijgemaakt voor een volledig operationeel ruimtestation. Zowel Iran als India willen niet toestaan dat China de volledige Aziatische hegemonie op het gebied van ruimtevaart in handen houdt. Tot slot nog een interessante infografiek over ballistische rakettechnologie:

How Ballistic Missiles Work

Bron en Copyright: Karl Tate/SPACE.com

Share

Speak Your Mind

*