23 juni 2024

Hoe 2012 DA14 de aarde zal passeren (infographic)

Op 15 februari zal de asteroïde 2012 DA14 de aarde passeren op slechts 28.000 kilometer hoogte. Dat is lager dan de meeste communicatiesatellieten, die op een hoogte van 36.000 km rond de aarde draaien. De asteroïde zal de aarde niet raken, hoewel het ongeveer even groot is als het object dat in 1908 boven Siberië ontplofte (het zogenaamde Tunguska Event). Met een lengte van 50 meter is de asteroïde slechts half zo groot als het internationale ruimtestation ISS. De asteroïde zal het vlak van de geosynchrone satellieten onder een scherpe hoek passeren, waardoor het de verwachting is dat geen enkele satelliet geraakt zal worden.De omloopbaan van 2012 DA14 lijkt op dat van de aarde, maar is behoorlijk gekanteld. Asteroïde 2012 DA14 passeert de aarde twee keer per omloop, maar zal in februari de aarde dichter naderen dan ooit. De zwaartekracht van de aarde zal de ruimterots na passage in een iets andere omloopbaan duwen. Oh er is nog meer nieuws op het gebied van asteroïden. Deze week is er eentje omgedoopt tot “Wikipedia”. Hierdoor staat Wikipedia niet alleen vol met artikelen over de ruimte, maar is de encyclopedie ook zelf in de ruimte vertegenwoordigt! Asteroïde 274301 Wikipedia staat in de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter en zal dus niet in de buurt van de aarde komen. Tot slot nog een prachtige infografiek die ik jullie niet wil onthouden. Wil je precies weten hoe 2012 DA14 de aarde zal passeren, check dan deze schematische weergave:

Infographic 2012 DA14

Bron en Copyright: Karl Tate/SPACE.com

Share

Speak Your Mind

*