19 april 2024

Stofboog verraad aanwezigheid planeet bij jonge ster

J 1604

De bijzondere kenmerken van de stofschijf rond J 1604 wijzen op het bestaan van een planeet of planeten in het gat in de stofschijf. Credit: NAOJ.

Japanse wetenschappers hebben voor het eerst een infraroodopname gemaakt van een gekromde “boog” van gas en stof, die zich uitstrekt over een “gat” in de planeetvormende schijf rond een jonge ster. De opname laat de dynamische omgeving zien waarin planeten geboren worden, en kan bovendien helpen om te bepalen op welke afstand van de moederster planeten kunnen ontstaan.Onderzoek in de laatste 20 jaar heeft bevestigd dat jonge sterren omringd worden door relatief dichte schijven van gas en stof (planeetvormende of “protoplanetaire” schijven), waaruit planeten ontstaan. Als een ster een paar miljoen jaar oud is, begint de planeetvorming in een zeer actieve fase te komen, waarbij pasgeboren planeten een deel van de schijf “schoonvegen”. Hierdoor ontstaat een “gat” in de schijf, waarbij een buitenring overblijft. Directe waarnemingen van structuren die uitwijzen dat inderdaad planeet vorming plaatsvindt in dergelijke gaten zijn nog niet verricht – tot nu toe dan.Waarnemingen met de Subaru=telescoop hebben namelijk uitgewezen dat het centrale gat in de stofschijf rond de jonge ster J 1604 niet zo leeg is als op het eerste gezicht lijkt. Deze ster heeft een vergelijkbare massa als de zon, en staat op een afstand van 470 lichtjaar in de richting van het sterrenbeeld Schorpioen. Infraroodopnames van de stofschijf van ster hebben een aantal interessante dingen laten zien: een gat in de stofschijf waarin een boogvormige structuur van stofdeetjes is ontdekt, die zich uitstrekt van de buitenarm van de stofschijf tot diep in het gat. Het bestaan van deze boog suggereert dat zich minstens één planeet bevindt in het gat in de stofschijf, dat het materiaal naar zich toetrekt.

Artisiteke weergave van J1604

Artistieke weergave van de stofschijf rond J 1604. Credit: The Graduate University for Advanced Studies/NAOJ.

Bron: National Astronomy Observatory of Japan.

Share

Comments

 1. Een jonge ster? Zeker gevormd door ineenstortende gaswolken? Wel eens van de gaswetten van Boyle gehoord?
  Daar kan je al stoppen , er is geen theorie hoe sterren geboren worden , het kan ook helemaal niet , en zeker geen triljoenen keren.
  Oooooh , kijk , in Crab Nebula, er wordt een ster geboren, nee het zicht wordt beter en een allang bestaande ster wordt zichtbaarder.

  Ongelofelijk, wat een kolder er de media wordt ingesmeten , en al tientallen jaren, noemen ze wetenschap.

  Het kan zo bij het vuilnis

 2. Olaf van Kooten zegt

  Schijnbaar begrijp je gewoon niet hoe wetenschap werkt en hoe de natuurwetten werken. En omdat je het niet snapt, ga je er maar vanuit dat het allemaal onzin is. Hoe zijn sterren dan geboren volgens jou? Gewoon letterlijk allemaal door God opgehangen? Bespottelijk en kolder noem ik dat. Wie de bal kaatst kan hem terugverwachten.

  Betreffende de gaswetten van Boyle: een interstellaire gaswolk heeft zoveel massa dat zodra er compressie optreed, de zwaartekracht de gaswet van Boyle overruled.

 3. @Shem

  HAHAHAHAHAHAHaaaa…..

  Waar ben jij gestopt met het interpreteren van natuurkundige verschijnselen en wetten??
  Beetje retorische vraag, want als ik je reacties zo allemaal lees krijg ik de indruk dat jij er van uitgaat dat de wereld +/-4000 jaar oud is….

  Whehehehehehe, denk dat je beter niet op deze site kan reageren… Wij slapen op zondag allemaal lekker tot een uur of 10 ’s ochtends. rond die tijd zit jij waarschijnlijk op een houten bankje naar iemand te luisteren die hel en verdoemenis verkondigt wanneer je niet volgens één of ander boekje je leven leeft…

  Dit is niet bedoeld om een geloof te bashen, maar wat jij verkondigt is wel HEEL erg kortzichtig…

  En serieus, loop je nou gewoon de dingen die de mods hier verkondigen tot onzin te verklaren. De mensen van deze site hebben waarschijnlijk in één hoofd meer intelect zitten dan dat jij in je hele leven zal vergaren….

  Frank

Speak Your Mind

*