13 juni 2024

Foto van de Space Shuttle opstijgend boven de wolken: echt of niet echt?

Space shuttle door de wolken (Copyright: Richard Silvera)

Credit: Richard Silvera

Kijk toch eens naar deze schitterende foto van deze Space Shuttle, die kort na z’n lancering boven de wolken uitrijst. Is ‘ie niet betoverend mooi? De vraag is alleen: is de foto wel echt? Het antwoord beste lezers is: nee. De foto is niet echt, maar een mix van twee foto’s, gedaan door fotograaf Richard Silvera. De foto van de wolken heeft hij zelf gemaakt, maar die van de shuttle is geleend van de NASA en die twee heeft hij gemixt met Photoshop & Lightroom. Je kunt overigens ook wel zien dat deze foto gewoon niet kan. Ten eerste maakt eh… maakte de Space Shuttle een paar seconden na de lancering  altijd het bekende’roll program’, waardoor ‘ie een draai maakte en schuin ging vliegen. Hij kan dus nooit zo kaarsrecht omhoog door de wolken zijn gevlogen. En ten tweede werd altijd een ruime veiligheidsmarge aangehouden van vele kilometers rondom het lanceerplatform, dus dit soort scherpe plaatjes zijn gewoon niet mogelijk. Er is wel eens een space shuttle rijzend boven de wolken gefotografeerd, de Atlantis voor missie STS-129 op 16 november 2009:

Atlantis

Credit: NASA

endeavour_lancering1

Credit: Trey Ratcliff

En een ‘echte’ foto van een wolk waar net een space shuttle doorheen is gevlogen is er ook, de Endeavour voor missie STS-134 op 15 mei 2011:

Kortom, die space shuttles blijven ons op de een of andere manier toch iedere keer bezighouden. De door Silvera gemaakt compositiefoto is met z’n persoonlijke toestemming hier geplaatst. Meer foto’s van hem vindt je op z’n website. Bron: Universe Today.

Share

Speak Your Mind

*