28 mei 2024

UFO boven Zwijndrecht????????

Zal ik wel..zal ik niet..zal ik wel..zal ik niet…..That’s the question….Want het onderwerp wat ik nu wil aansnijden heeft een hoog dubieus bedenkelijkheidsgehalte…………MAAR…..ik kan er gewoon even niet om heen, te meer omdat ik hetgeen waarvan ik nu  uw allen deelgenoot van wil maken, heb waargenomen samen met longtime vriend en superervaren waarneem-collega Wim Bijl. Gisteravond reden wij, uw schrijver dezes en Wim, terug naar huis (in dit geval eerst naar Zwijndrecht waar Wim woont) van een zeer leuke astroclub-avond die in het teken stond van het doen van sterrenkundige waarnemingen met de verrekijker. Tevens was dit ook dezelfde avond waarop mijn “Mooi Rooie Schrootscoop” haar eerste echte first light mocht beleven…..zie mijn andere blogje van vandaag.Afijn…..ergens onderweg in Zwijndrecht, zo tegen 23.45 uur,  viel ons een beetje links (oostelijk) van de  planeet Jupiter een wel erg helder lichtpunt op…..Enne….eerste reactie was er eentje van “Ah….Het ISS komt over” want de helderheid van dit lichtpunt kwam goed overeen met die van het ISS.  Alleen de kleur was niet zoals bij het ISS wit maar oranje…en dat was dan weer maf. Hmmm, oh…dan is het natuurlijk een vliegtuig….maar ja, vreemde oranje kleur,  geen boordlichten….en vooral nog vreemder….de bewegingen aan de hemel……..eerst in oostelijke richting om daarna zomaar te stoppen om vervolgens achteruit te bewegen, weer te stoppen en na een tijdje stilstand een haakse hoek te maken….een stukkie omhoog (in noordelijke richting) te gaan om daarna weer een haakse hoek te maken. Eh……toen was onze aandacht wel getrokken, hoor, kolere zeg!!!!!…..Auto aan de kant en Wim meteen met zijn niet misselijke Fujinon 10 x 70 verrekijker inzoomen op dat vreemde oranje ding aan de hemel en ik kort daarop met mijn evenzeer bepaaldelijk niet kleine 25 x 100 verrekijk-kanon………….Wim z’n kordate en duidelijke omschrijving..”een helder oranje verlichte driehoek”…een omschrijving die ik rap daarop ook kon bevestigen. Nu is het zo dat Wim en ik bij elkaar zo’n dikke 80 jaar aan fanatieke professionele amateur sterrenkundige waarneem ervaring  plus de nodige portie vette skepsis delen en dus ook zo langzamerhand best wel heel veel (aan al dan niet vreemde vliegende dingen) aan de nachthemel  gezien hebben…..maarre….. dit “vreemde vliegende oranje gevalletje” kunnen wij  in elk geval even NIET verklaren!!!Eh…..zijn “ze” nu toch zijn gekomen??? Mocht dat zo het geval zijn, dan vind ik dat prima, hoor….Van mij mag dat hele gedoe over “alliens from outerspace or whatever” allemaal waar zijn……Ga ik lekker in de biesbos met m’n duim OMHOOG staan liften voor een gratis ritje naar de Orionnevel…enne…. hopelijk ook weer terug naar “mijn alltime favorite pale blue dot”….ha…ha..!!   Ofwel, wij hebben onze allereerste echte UFO gezien want dit was voor ons in elk geval “a flying object” die wij (nog????) niet hebben kunnen verklaren. Ofwel wie heeft dit vreemde oranje vliegende gevalletje toevallig ook gezien vrijdagavond 8 februari zo rond 23.45 uur en kan hier wellicht iets meer “zinnigs” over zeggen?????????????

Share
Over Jan Brandt

Comments

 1. Olaf van Kooten zegt

  Jullie hebben niet toevallig een fotootje gemaakt van de mysterie-driehoek? Ik heb ooit wel eens iets soortgelijks gezien overigens, wist ook niet wat ik ervan moest maken…

 2. Jan mooi verwoord allemaal. Blijft in ieder geval een onverklaarbaar fenomeen!
  Hopelijk zijn er nog meer mensen die iets gezien hebben.

 3. uh, chinees nieuwjaar? luchtlantaarns.. in ijsselmonde kwamen er 00:20 wel een stuk of 8 over.

 4. Da’s best spannend om te zien, denk ik.
  Ben je er al achter wat t geweest kan zijn? En zijn er meerdere meldingen over bekend?

 5. Ik kom één andere melding tegen, maar die was van een tijdstip ruim een uur eerder: http://www.ufomeldpunt.nl/melding/2146-acht-oranje-voorwerpen-op-dezelfde-koers-in-verspreide-formatie/ Ook wordt hier gemeld dat er die avond helikopterverkeer was vanwege een zoekactie: http://www.nujij.nl/wetenschap/ufo-boven-zwijndrecht.21482741.lynkx

 6. Jan en Wim, is het geen idee om van jullie waarneming een tekening te maken? Put diepgravend in je geheugen naar details en maak een tekening van hoe het object er in jullie verrekijkers bekeken uitzag. Je kan ‘m maken op de PC (Paint, Photoshop) of gewoon op papier en dan scannen of een foto van maken. En misschien ook handig om een tekening te maken van de route die de UFO in de lucht nam. Via Google Maps kan je een street view van de omgeving van die rotonde krijgen (als voorbeeld: http://goo.gl/maps/W1SHJ ) en je kan alle richtingen 360 graden kiezen. In de foto die je dan hebt kan je in de lucht de route intekenen, vanaf het moment dat jullie ‘m zagen tot ‘ie uit het zicht verdween.

 7. Jan Brandt zegt

  Nou nou…..welk een reacties allemaal. Chinees nieuwjaar met luchtlantaarns??….Ook aan gedacht omdat wij, “vroegah” toen wij nog jong waren en droomden van een flitsende loopbaan bij de NASA, ook met iets dergelijks hebben uitgevreten middels het oplaten van met aardgas gevulde ballonen met “iets brandens daaronder geknoopt”……en daar leek het ook niet echt op………….en wat die helicopter betreft….omdat ik een meer dan gemiddelde belangstelling heb voor alles wat met luchtvaart te maken heeft (heb zelfs vlieglessen gehad!) zou ik dat toch ook makkelijk in mijn dikke verrekijker hebben moeten kunnen onderscheiden….enne…ook daarvoor geldt weer…”hmmmm, nee!!”…nou ja, we zullen er ons nog eens verder in verdiepen in de wetenschap dat dit soort zaken tot op heden nog nimmer tot door velen, inclusief uw nedrig scribent, gehoopte definitieve conclusie ( “ze” zijn dan toch echt gekomen) hebben.

 8. Soms kan je een vertekend beeld krijgen van waarnemingen van vliegende objecten
  vanuit (bij voorbeeld) een rijdende auto bij heldere hemel, vooral als men al rijdend veel bochten maakt.
  Het lijkt dan, dat het object ten opzichte van de sterrenhemel zich in allerlei richtingen verplaatst
  omdat deze lager aan de hemel staat terwijl deze daadwerkelijk zich in één richting verplaatst.

  Ook moet men zich afvragen wat het NIET kan zijn, door objecten en/of verschijningen uit te sluiten
  houd je maar een beperkt aantal mogelijkheden over van wat het WEL zou kunnen zijn.
  Wat hier ook van belang is, is de kennis van de fenomenen die zich op dit gebied voor zouden kunnen doen.

  Dit alles in overweging nemende zal je merken dat er (vaak achteraf) maar heel weinig overblijft
  van wat zou kunnen leiden tot een u.f.o. waarneming.
  Maar voor je zover bent, houd het je wel even bezig, en dat is best wel spannend.

 9. Jan Heuser zegt

  @Mardi, Jan B. is een doorgewinterde waarnemer met veel kennis van zaken over de nachtelijke hemel met ervaring van wel 40 jaar. Hij geeft aan dat ze vanuit stilstand met verrrekijkers hebben waargenomen. Bovendien hebben ze met z’n tweeen hetzelfde gezien. Ben benieuwd of er iets verklaarbaars overblijft.

  • Houd mij ten goede, aan jullie kennis durf ik niet eens te twijfelen, die is vele malen groter als dat van mij op dit gebied.

   Zelf heb ik ook verschillende malen u.f.o. waarnemingen gedaan, die achteraf, en tot nu toe, allemaal te verklaren waren.
   Alhoewel ik grote fan ben science fiction in wat voor vorm dan ook,
   probeer ik met beide benen op de grond te blijven staan zonder dat mijn fantasie een loopje met me dreigt te nemen.

   Maar het blijft, ook voor mij, interessant wat jullie nu eigenlijk waargenomen hebben.

 10. Jan Heuser zegt

  Zojuist, toen ik net m’n telescoop weer binnen gezet had, zag ik een fel, oranje licht in het Oosten bewegen. Ook net zo helder als ISS. Dus ik meteen snel mijn verrekijker gepakt, en……  een vliegtuig…

 11. Peter Boot zegt

  Hee Jan en Wim,

  Ik reed die avond naar huis (23.30-23-45uur) en zag ook een helder object. Dit was op de hoogte van Afslag Zonsel in het mooie Brabant waar ik woon.
  Het verkeer vanuit Breda naar Rotterdam stond op de hoogte van Zonsel stil waardoor ik even naar links keek (Noord-oost) en ik heel helder object zag cirkelen. Ik moest ook even goed kijken wat ik nu zag maar ik dacht in combinatie met het stilstaand verkeerd dat er iets gebeurd was en dat het waarschijnlijk een helikopter was.
  Heb daar verder geen aandacht meer aan geschonken. Ik wil niet zeggen dat dit is wat jullie gezien hebben maar het object wat ik heb gezien was helder wit van kleur en dus waarschijnlijk een helikopter.

 12. Ik heb in Veenendaal al twee keer hetzelfde gezien…

 13. Hoi peter,

  Het tijdstip van jouw waarneming klopt in elk geval precies met die van Wim en ondergetekende. Nou ja…..ik ben gisteravond heel effe (koud!!!!!!!!!) in de Biesbos geweest…..maarre….”hoog bezoek”, ho maar. Hoe frustrerend allemaal wat die “would be alliens” met ons “Aardkloters” uitspoken….in het engels heb je daar een hele mooie term voor : Prick teasing…ha..ha…!!

Speak Your Mind

*