1 oktober 2023

Winterpret…zelfbouw 20cm F5 “Schrootscoop”….FIRST LIGHT!!!

Schokdemper Citro
</p>
<div class=

Share

Comments

 1. De schrootscoop. We hebben er weer een nieuwe astronomische term bij! 😀 Mooi verhaal Jan!

 2. Jan Heuser zegt

  Ik heb gisteravond deelgenoot mogen zijn van deze first light. Knap werk hoor.

 3. Arno Hol zegt

  Weer een fraai staaltje Brandtproza. Ik denk dat de hier bedoelde kijker de 2CV schrootscoop is waardoor we gisterenavond hebben mogen kijken. En als dat zo is, dan moet het gezegd: De kwaliteit van het beeld is prachtig. Zo mooi heb ik Jupiter nog maar zelden eerder gezien. Kan ik er één bij je bestellen? Of heb je geen onderdelen meer over?

 4. Hallo allemaal,

  Ik heb ooit wel eens iets gelezen over een spiegel die gemaakt werd door een convex gevormde plaat die rondgedraaid werd en waar zich kwik op bevondt. Door de centrifugaal- en zwaartekracht werd de optimale spiegel gevormd. Zou zoiets ook niet mogelijk zijn voor glasspiegels? Lijkt mij dat wanneer je de plaat warm genoeg maakt in een vacuum en daar vloeibaar glas op uitspreidt, dat wanneer de plaat heel langzaam afkoelt dat deze een optimale vorm moet krijgen. Of om verder te gaan met het kwik, als je een vacuum creéért met daarin een ronddraaiende schijf waar zich kwik op bevindt zou je dan niet relatief goedkoop een hele goede spiegel kunnen creéren?
  Toegegeven dat kwik niet een stofje is waar je graag mee in contact komt… Maar het lijkt mij dat dat toch wel een goedkopere manier zou zijn dan een glazen met aluminium gesublimeerde spiegel aanschaffen.

  mvg, Frank

 5. Hoi, Arno

  Volgens mij doen ze dat ook tegenwoordig met de fabricage van moderne (grote!) telescoopspiegels. Als ik het goed begrepen heb pleuren ze inderdaad zo’n hele (spiegel) grote oven helemaal vol met stukjes glas……daarna gaat en de “kachel aan” en ze laten die hele oven ronddraaien met precies die snelheid die nodig is om de uiteindelijk gesmolten glasmassa de vereiste vormnauwkeurigheid te geven. Vervolgens laten ze het hele zooitje weer langzaam en gecontroleerd afkoelen, een proces dat minstens een paar maanden duurt, om daarna toch helaas weer over te moeten gaan tot het moeizame betere “handwerk” van het polijsten van de spiegel…..MAAR…. de techniek van al draaiendeweg een gesmolten glasmassa, op dezelfde manier als die grap met draaiende kwikspiegels, de juiste vorm geven, met alle voordelen van gemak en tijdwinst, wordt dus tegenwoordig zeker en vast toegepast!!
  Oh…..enne…..mijn waarde Arno’tje……effe nog een terloopse opmerking…..Mijn “Schrootscoop” gemaakt van kapotte 2CV onderdelen zal natuurlijk een zeldzaamheid blijven, want jij weet heus wel …. iets wat jij nog steeds tegen beter weten in stug blijft ontkennen…grrrrr!!!……dat kapotte 2CV onderdelen zelfdzamer zijn dan goud…omdat 2CV’s simpelweg NOOIT danwel bijna nooit kapot gaan!!! Ach..ach…ach….hoe vaak moet ik dit nu nog blijven zeggen, stelletje techno-barbaren….ha…ha…!!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: