15 april 2024

Ariane-raket zet nieuw record neer

Samen met de speciale satelliethouder bovenop de raket woog de totale nuttige lading 10,317 kilo. Dat is een nieuw record. Credit: N1C4T97 – Wikipedia.

Een Europese Ariane-5 draagraket heeft voorbije nacht succesvol twee satellieten uitgezet. Dat lijkt niet echt nieuwswaardig, ware het niet bij de lancering het record aan meegevoerde lading gebroken, zo blijkt uit een persbericht van lanceerbedrijf Arianespace. De 68ste Ariane-5 vertrok om 22.36 uur, precies bij de opening van het lanceervenster, op de basis Kourou in Frans-Guyana. Respectievelijk 27 en 36 minuten na de start kwamen de twee meegevoerde kunstmanen “accuraat” in hun geplande voorlopige geostationaire baan, zegt het Europese Ruimtevaartbureau ESA.

De “passagiers” bestonden uit de Amazonas-3 en de Azerspace/Africasat-1a telecomsatellieten. Samen met de speciale satelliethouder bovenop de raket woog de totale nuttige lading 10,317 kilo. Dat is een nieuw record, beklemtoont Arianespace dat de raket uitbaat, net als de Russische Sojoez die trouwens een dag tevoren – van op Bajkonoer – succesvol zes VS-telecomsatellieten heeft uitgezet.

Bron: ANP

Share

Speak Your Mind

*