21 mei 2024

Kijk mee over de schouders van Curiosity

Curiosity boorgat

Het gat dat Curiosity in het Marsoppervlak boorde. Rechts is het gat te zien van Curiosity’s proefboring. Credit: NASA

Nasa’s Curiosity doet momenteel onderzoek in de Gale-krater van Mars. Afgelopen weekend boorde de Marswagen voor het eerst een gaatje in een rots, genaamd John Klein. Nu is het mogelijk om over de schouder van Curiosity mee te kijken naar zijn werkomgeving. De fotograaf Andrew Bodrov heeft een prachtige panoramafoto gemaakt, waardoor je de werkplek van Curiosity in 360 graden kunt zien. Het beeld is gemaakt van 130 foto’s die de Mars Hand Lens Imager, die aan de robotarm van Curiosity is bevestigd, eerder deze maand maakte.

Curiosity moet de boorstof van rots John Klein analyseren om de chemische samenstelling te achterhalen. Dit is de meest complexe operatie die de Marswagen tot nu toe op de Rode Planeet heeft uitgevoerd. Na zijn boortaak zal Curiosity de komende negen maanden naar een berg rijden.

Vorige Marswagens hakten ook in het gesteente van de planeet, maar Curiosity is de eerste die ook in de rotslaag kan boren om monsters te verkrijgen. Dit soort operaties zijn echter dusdanig ingewikkeld dat wetenschappers de rover dagenlang instructies gaven om eerst een proefboring te verrichten.

Curiosity landde in augustus op Mars. De komende twee jaar onderzoekt het rijdende laboratorium de bodem, rotsen en lucht. Wetenschappers willen zo te weten komen of op Mars ooit leven mogelijk is geweest.

De panoramafoto is hier in het groot te zien.

Bron: ANP

Share

Speak Your Mind

*