20 mei 2024

Meteoriet ontploft boven Rusland: 500 gewonden

Credit: Aleksandr Ivanov/Wikipedia.

Rusland is vandaag opgeschrikt door een exploderende meteoriet. De ruimtesteen had een geschat gewicht van 10 ton en kwam met een snelheid van 54.000 km de atmosfeer binnen, waarna het op een hoogte van 20 km uiteen is gevallen. De gebeurtenis ging gepaard met twee enorme knallen en een spectaculaire condensstaart. Er zijn 500 mensen gewond geraakt, waarvan drie ernstig, vooral door rondvliegend glas als gevolg van de sonische knallen. De reeks explosies heeft in verschillende steden in de Siberische regio Tsjeljabinsk voor behoorlijk wat paniek gezorgd.

Behalve gesprongen ruiten, is er ook meer omvangrijke schade opgetreden. Zo zijn er behoorlijke gaten geslagen in de schaatsbaan van Tsjeljabinsk, waar over twee jaar de Europese schaatskampioenschappen Allround plaatsvinden. Daarnaast is het dak van een fabriek ingestort. Waarschijnlijk zijn meerdere brokstukken van de meteoriet op aarde terecht gekomen. Volgens een lokale gemeentewoordvoerder is één restant terecht gekomen in het Chebarkul-stuwmeer.

Dak van zinkfabriek

Credit: AFP/Oleg Kargopolov

Paniek
‘Er was paniek. Mensen hadden geen idee wat er gebeurde. Iedereen ging bij elkaar langs om te kijken of alles oké was’, zei Sergej Hametov, een inwoner van Tsjeljabinsk, de grootste stad in de regio. ‘We zagen een grote lichtflits toen we naar buiten gingen om te kijken wat het was en we hoorden een enorm donderend geluid.’ Een andere inwoner, Valja Kazakov, zei dat enkele oudere vrouwen begonnen te jammeren dat het einde van de wereld was aangebroken.Volgens meerdere ooggetuigen was de vuurbal op een gegeven moment helder genoeg om schaduwen te werpen op het aardoppervlak.  In dierentuin van Tsjeljabinsk is grote paniek onder de dieren ontstaan, in het bijzonder onder wolven en paarden. Alle onderwijsinstellingen zijn twee dagen gesloten. Er is een telefonische “hotline” geopend voor inwoners van het gebied die psychologische hulp nodig hebben.Natuurlijk is een dergelijke gebeurtenis voer voor conspiracy-theoristen. Zo zou de meteoriet oorspronkelijk veel groter en gevaarlijker zijn geweest, maar door Russische raketten aan flarden zijn geschoten. Dat lijkt me een staaltje propaganda van het Russische leger! Nog gekker is de mening van de leider van de extreemrechtse LDPR en vice-voorzitter van het Russische parlement: “niks meteorieten, maar een nieuwe wapentest van de Amerikanen”. Ten slotte houdt het Kazachstaanse leger het op “activiteit van ongeïdentificeerde voorwerpen”.

Vuurbal condensstreep

Credit: Yekaterina Pustynnikova

Verband
Verder is het natuurlijk de vraag of deze gebeurtenis verband houdt met de passage van 2012 DA14, later vandaag. Volgens de Europese ruimtevaartorganisatie ESA kan er geen sprake zijn van een verband, aangezien de afstand tussen beide objecten zo’n half miljoen kilometer bedraagt. Bovendien kwam de Russische meteoriet uit het oosten, terwijl 2012 DA14 een zuid-noord richting volgt.Sommige onderzoekers zijn echter een andere mening toegedaan. Zo beweert een wetenschapper van het Russische Instituut van Toegepaste Astronomie dat er wel degelijk een verband bestaat. Ook een wetenschapper van de Australische Universiteit van Curtin zegt dat “het onwaarschijnlijk is dat er een verband bestaat tussen beide objecten – het is echter nog onwaarschijnlijker dat het allemaal op toeval berust”.

Leger
Het Russisch leger heeft in de Oeral een meteorietenkrater met een diameter van zes meter gevonden, zo heeft militair districtswoordvoerder Jaroslav Rosjtsjpoekin vrijdag gezegd. De plaats waar de meteoriet wellicht is neergekomen, is door soldaten met speciale beschermende kledij versperd. Het ministerie voor Noodsituaties heeft alle mensen in het gebied gewaarschuwd niet tot bij neergekomen brokstukken te komen als zij die vinden. Wel moeten zij onmiddellijk de “gevaarlijke vondst” melden.

Video’s

http://www.youtube.com/watch?v=hSP0TsK0fXg

http://www.youtube.com/watch?v=ih_wh6vc1X8

[Update 17.28 uur]: een fragment van de meteoriet is ook ingeslagen in het ijs van het Chebarkul meer, vlakbij Tsjeljabinsk – of er moet een gigantische Rus door het ijs zijn gezakt en een enorme wak hebben veroorzaakt. 🙂 Hier de foto van het gat dat in het ijs is geslagen (bron: RT.com):

krater

Credit; Russia Today.

Bronnen: ANP, AD.nl, Interfax, Wikipedia, GvA, RT.com

Meer info: Hoe kan een meteoor eigenlijk exploderen?Explosie van Russische meteoriet ook vanuit de ruimte waargenomen

Share

Comments

  1. Als ik naar de cumulus-achtige structuur van het rook/condensspoor kijk, dan zou ik schatten dat dat echt véél lager is dan 20 km…..

  2. Kunnen dat soort wolken niet hoger in de atmosfeer voorkomen?

  3. Tja… “aardse” wolken. Cumulonimbus: Tot bovenkant troposfeer= 10 tot 18 km.
    cirrocumulus: 6 tot 10 km.
    Als ik naar het 3e plaatje kijk blijf ik twijfelen, maar dat wolkenspoor is kennelijk veel groter dan het lijkt.

    thx

Speak Your Mind

*