Site pictogram Astroblogs

Steeds meer bekend over de Tsjeljabinsk-meteoriet boven Rusland

credit: Google Earth, NASA/JPL-Caltech

Steeds meer gegevens worden bekend over de meteoriet die gisteren (15 februari 2013) boven het Russische gebied Tsjeljabinsk (55,2N, 61,4O) – zo’n 1500 km ten oosten van Moskou – in de atmosfeer explodeerde, waarna de sonische schokgolf zorgde voor maar liefst 1200 gewonden, met name door rondvliegend glas van gesprongen ruiten. Een overzicht van wat (voorlopig) bekend is:

  • Het moment dat de meteoriet explodeerde was 03:20:26 UT, tel er een uurtje bij op voor de Nederlandse tijd.
  • Het traject dat de meteoriet volgde was zeer vlak, de hoek van inval was hooguit 20°. En dat mag je een geluk noemen, want daardoor maakte de meteoriet een lange weg door de atmosfeer en knalde daardoor uit elkaar. Bij een grotere invalshoek zou je kans hebben dat de meteoriet de passage overleefde en in zou slaan in Tsjeljabinsk, met alle gevolgen van dien.
  • De meteoriet heeft niets te maken met de planetoïde 2012 DA14, die dezelfde dag de aarde passeerde. Tussen de twee gebeurtenissen zat teveel tijd voor een fysieke connectie en beiden kwamen ook uit geheel verschillende richtingen.
  • Voorlopige schattingen van de energie die vrijkwam bij de explosie geven aan dat deze ongeveer 300 kiloton TNT bedroeg, da’s zo’n 1015 J. Dat maakt het de grootste explosie in de atmosfeer sinds de Tunguska-gebeurtenis in 1908.
  • De snelheid waarmee de meteoriet de atmosfeer binnendrong bedroeg 18 km/s.
  • De hoogte van het moment dat de meteoriet explodeerde moet ergens tussen 15 en 20 km liggen, recht boven de stad Tsjeljabinsk.
  • De cilindervormige schokgolf moet voor een overdruk hebben gezorgd van ongeveer 5000 tot 10.000 Pa. Dat is de waarde waarbij op grote schaal ruiten inspringen.
  • De meteoroïde – zoals het object wordt genoemd voordat het de atmosfeer binnendrong – moet een diameter van ongeveer 15 meter hebben gehad en een massa van ongeveer 7000 ton. De meteoroïde zou een kleine planetoïde kunnen zijn geweest. De NASA denkt dat het vanwege de explosie in de lucht in ieder geval geen ijzer-nikkel planetoïde was.

Een website waar talloze video’s over de meteoriet te vinden zijn is deze. Bron: Planetary Society + Dynamics of Cats.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten