22 februari 2024

Een kosmisch strijkconcert ter ere van Cornelis Easton in de Dordtse Kunstkerk

Jan_Easton

Vanmiddag hield het Doelenkwartet een strijkconcert in de Dordtse Kunstkerk, met werken van J.S. Bach, T. Adés en W.A. Mozart. Geen gebeurtenis waar ik normaal gesproken naar toe zou gaan, laat staan er een Astroblog aan zou wijden. Maar dit keer zat er een bijzonder tintje aan dit concert en wel een kosmisch tintje. De Stichting Bijzondere Concerten Dordrecht heeft dit concert namelijk georganiseerd als eerbetoon aan de befaamde Dordtse sterrenkundige Cornelis Easton (1864-1929), dezelfde Easton als waar collega Astroblogger Jan Brandt onlangs een blog over heeft geschreven. En als Easton-kenner mocht Jan de aftrap geven voor het concert, want voordat de strijkers de snaren van hun violen de volle laag gaven, gaf Jan een mooie en gloedvolle presentatie van een kwartier voor een publiek van zo’n vijftig mensen, de cráªme de la cráªme van kunstminnend Dordrecht. Hij had een powerpoint gemaakt, die voor 99% uit eigen gemaakte foto’s bestond van sterrenstelsels, bolvormige en open sterrenhopen, planetaire nevels, planeten, zon, maan én ISS en daar wist hij iedereen enthousiast over te vertellen. De gebeurtenissen van deze week van de exploderende meteoriet boven Tsjeljabinsk en de langsscherende planetoïde hadden iedereen duidelijk gemaakt dat er daarboven onverwachte dingen kunnen gebeuren en Jan wist daar nog een schepje bovenop te doen door daar ook nog de onvoorspelbare effecten van zonnevlammen en exploderende supernovae aan toe te voegen, zodat waarschijnlijk niemand van het publiek vannacht nog een oog dicht doet. 😉 Afijn, na deze kosmische aftrap kon het Doelenkwartet aan de slag, gezeten tussen de twee door Jan meegebrachte telescopen:

Jan_Easton1

Dat exemplaar daar rechts is meen ik de zelfbouw 20cm F5 “Schrootscoop”, waar hij onlangs over blogde. Na afloop van het concert, waarvoor de vier leden én Jan een prachtige witte roos als geschenk ontvingen, verzamelden heel wat belangstellenden zich bij Jan z’n telescoop om nog meer uitleg te vragen over het verhaal dat Jan had verteld.

Jan_Easton2

En zo mogen we toch stellen dat er een mooie middag is geweest in de Dordtse Kunstkerk, waar ik eerlijk gezegd nog nooit van m’n leven was geweest.

Share

Comments

  1. Bedankt Arie…..mooi stukkie, maat..enne…dus ben ik nu waarschijnlijk de enige Dordtenaar die wel goed zal gaan slapen..ha..ha..!! Enne….het was zenuwslopend maar wel erg leuk!!!

Speak Your Mind

*