17 april 2024

En weg is ‘ie… planetoïde 2012 DA14

2012 DA14

Credit: NASA

Met het passeren van de vijftig meter grote planetoïde 2012 DA14 afgelopen vrijdagavond kwam er een eind aan een bewogen weekje vol enerverende gebeurtenissen. Hadden we woensdagavond eerst de derde trap van de maandag gelanceerde Sojoez-raket, die als een vuurbol naar beneden viel, hetgeen velen in Nederland, België en Duitsland konden zien. Toen kregen we vrijdagochtend het wereldnieuws, dat boven het gebied Tsjeljabinsk in de Russische Oeral een grote meteoriet was geëxplodeerd, waardoor zo’n 1200 gewonden vielen en talloze huizen en gebouwen beschadigd raakten. En tenslotte dan de genoemde planetoïde, die vrijdag om 20.25 uur de aarde passeerde op slechts 28.000 km afstand. Oh ja, dan vergeet ik bijna te melden dat diezelfde vrijdag ook boven Californië een heldere vuurbol te zien was, nee geen geintje. 😯 Afijn, een bewogen weekje, dat we afsluiten met een mooie video van die passerende planetoïde 2012 DA14, gemaakt door het Observatorio del Teide op de Canarische Eilanden:

Asteroid 2012 DA 14 from Daniel López on Vimeo.

Share

Comments

  1. Interessant artikel! Wat ik mij afvraag, hoe groot zou ongeveer de steen zijn geweest die op de aarde is gekomen? Ik heb het dan over de Russische meteoriet.

  2. Dat staat in een paar Astroblogjes terug; http://www.astroblogs.nl/2013/02/17/russische-meteoor-was-groter-dan-gedacht/ Daarin staat: “Zo blijkt de meteoroïde geen 15 meter lang te zijn geweest, maar 17 meter. Daarnaast had het rotsblok een significant grotere massa: geen 7000 ton, zoals oorspronkelijk werd geschat, maar 10.000 ton.”

  3. Zeer goede post en een mooi blog dingen die met de ruimte te maken hebben vind ik altijd wel heel mooi bedankt voor de goede informatie

  4. Olaf van Kooten zegt

    Bedankt, daar doen we het voor 😀

  5. Fantastisch, mooi filmpje altijd mooie beelden!

  6. Gelukkig komt het niet vaak voor dat een meteoriet de aarde bereikt de schade die een meteoriet kan brengen aan de aarde kan best wel groot zijn wel supergaaf dat dit op film is vastgelegd

Speak Your Mind

*