4 oktober 2023

Russische meteoor was groter dan gedacht

Credit: Aleksandr Ivanov/Wikipedia.

De metoor die vrijdag boven Rusland ontploft is, was groter dan gedacht, zo heeft NASA vandaag bekend gemaakt. Zo blijkt de meteoroïde geen 15 meter lang te zijn geweest, maar 17 meter. Daarnaast had het rotsblok een significant grotere massa: geen 7000 ton, zoals oorspronkelijk werd geschat, maar 10.000 ton. Ten slotte blijkt de snelheid van het object 64.400 km/u te zijn geweest. Al deze veranderde parameters hebben geleid tot een veel hogere kracht van de explosie: geen 300 kiloton, maar wel 500 kiloton. Maar hoe komt NASA aan deze nieuwe gegevens? Hiervoor is gebruik gemaakt van een netwerk van infrageluid-meetstations, waarme de laagfrequente geluidsgolven gedetecteerd kunnen worden die gepaard gaan bij exploderende meteoren. De eerste detectie van de meteoor werd zelfs gedaan door een meetstation in Alaska, op 6500 kilometer afstand van Tsjeljabinsk.- Steeds meer bekend over de Tsjeljabinsk-meteoriet boven Rusland.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: