14 juli 2020

Gaat de AMS-02 ons binnen enkele weken groot nieuws brengen over donkere materie?

ams-02

De Alpha Magnetic Spectrometer

Ja hoor, het is weer zo ver: de geruchtenmachines op fora, blogs en sites op internet draaien er weer vrolijk op los, er wordt weer het nodige rond gezoemd. Dit keer gaat het over de aankondiging – vandaag op de bijeenkomst van de AAAS in Boston gedaan – dat over enkele weken de resultaten bekend worden gemaakt van de Alpha Magnetic Spectrometer (AMS-2), een twee miljard dollar kostend apparaat, dat mei 2011 aan het internationale ruimtestation ISS werd vastgemaakt en dat daar vandaan continue de straling in de gaten houdt, die geproduceerd wordt door de Melkweg, met name de straling uit de kern van de Melkweg. Kort na de installatie ging het loodzware ding – 6717 kg, schoon aan de haak – direct aan de slag met deeltjes meten en inmiddels heeft ‘ie er 25 miljard gemeten, in het massabereik tussen 0,5 en 350 GeV, waarvan 8 miljard electronen en hun antideeltjes, de positronen. En met name die laatste twee zijn interessant, want hun oorsprong zou wel eens donkere materie kunnen zijn. In de extreme omstandigheden die in de kern van de Melkweg voorkomen, waar een moloch van een zwart gat huist van ruim 4 miljoen zonmassa’s – schoon aan de haak, zouden deeltjes van donkere materie wel eens met elkaar in botsing kunnen komen en annihileren. Als dat gebeurt dan ontstaan electronen en positronen en als die met name bij een bepaalde energie worden geproduceerd, dan zou dat k

Comments

  1. *schoon aan de haak.. Beetje vaak..

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: