Site pictogram Astroblogs

Jupitermaan bevat “veel meer kans op leven dan Mars”

Europa crust

De ijzige buitenkorst van Europa, inclusief de karakteristieke bruine strepen. Credit: NASA

Astronomen die zoeken naar buitenaards leven in het zonnestelsel zouden zich beter bezig kunnen houden met de Jupitermaan Europa dan met Mars, zo zeggen enkele medewerkers van NASA’s Jet Propulsion Laboratory. “Mars zou lang geleden leven gehad kunnen hebben, maar Europa zou nog steeds kunnen wemelen van het leven”, zegt Robert Pappalardo, planetair wetenschapper. “We hebben nu een missie bedacht waarmee we relatief goedkoop Europa kunnen verkennen”.

Europa is de meest veelbelovende plaats in het zonnestelsel om te zoeken naar leven. De Jupitermaan heeft immers een relatief dunne ijskorst, met daaronder een omvangrijke oceaan, en we weten dat het oppervlak van Europa oxidanten bevat. Eerder werd een veel omvangrijker missie naar de Jupitermanen voorgesteld, maar deze is om budgettaire redenen geschrapt.

Nu heeft het Jet Propulsion Laboratory, in samenwerking met verschillende onderzoeks-instituten, een nieuwe missie bedacht die veel goekoper is: Clipper. Deze ruimtesonde zal het voorbeeld volgen van de succesvolle Galileo-missie naar Jupiter en Cassini-missie naar Saturnus. Als het plan doorgaat, dan zal Clipper in 2021 gelanceerd worden en zes jaar later arriveren op de plaats van bestemming (het duurt, ter vergelijking, slechts drie maanden om Mars te bereiken).

Helaas kunnen de feestartikelen in de kast blijven: NASA heeft afgelopen weekend aangegeven “geen geld te hebben voor Clipper in het huidige klimaat van bezuinigingen”. Waar NASA schijnbaar wel geld voor heeft, is een nieuwe (en peperdure) Marsrover die in 2020 gelanceerd zal worden. En dat is tegen het zere been van meerdere wetenschappers bij het JPL, die vinden dat Mars alle aandacht krijgt, terwijl Europa deze aandacht juist verdient.

Wat NASA wel zou kunnen doen, is meedoen aan een Europese missie met een vergelijkbaar doel als Clipper: het verkennen van Jupiter’s ijzige manen. Deze missie, met als toepasselijke naam “Jupiter Icy Moon Explorer”, zou in 2030 moeten arriveren op zijn bestemming. Mocht blijken dat Europa echt levenloos is, dan zou de Saturnusmaan Enceladus een optie kunnen zijn. Deze maan heeft sowieso vloeibaar water onder z’n korst (maar niemand weet hoeveel) en is bovendien geologisch actief.

Europa structuur

Vermoedelijke samenstelling van Europa. De diepe oceaan is nog niet zeker – het zou ook een warme brei van water en ijs onder hoge druk kunnen zijn, een zogenaamde “Slush Puppy Oceaan”. Credit: NASA

Bron: Physorg

 

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten