29 november 2023

NASA was contact met ruimtestation ISS even kwijt

Het ISS moet uitwijken voor ruimteschroot

Credit: NASA/ESA

Ruimtevaartorganisatie NASA was al het reguliere contact met het internationale ruimtestation ISS even verloren. NASA kon alleen met het station communiceren als het Rusland passeert, dat is elke 90 minuten. Dat zei NASA-woordvoerder Josh byerly aan CNN. Technici in Houston bezig waren de software van de vluchtcomputer aan boord van het ISS te updaten toen alle systemen uitvielen. Dat was om kwart voor tien (lokale tijd), om 11 uur konden mensen van de basis in Houston weer communiceren met het ISS, toen het boven bases in Rusland zweefde. Niet veel later was het contact weer hersteld

Het is niet eerder voorgekomen dat het contact met het ISS werd verloren. Volgens NASA is er geen reden tot zorgen. Aan boord van het ISS zijn op dit moment zes astronauten/ kosmonauten.

Vanmorgen twitterde Chris Hadfield, de Canadese astronaut, nog dat de hoofdcomputer van het station wordt voorzien van een update. ‘Het is onmogelijk dat er iets misgaat.’ Even later twitterde hij dat de naam van de functionaris die communiceert met het ISS Hal is. ‘Ironisch, hoe het leven kunst imiteert.’ 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick, een film uit 1968, gaat over de intelligente boordcomputer H.A.L., die de controle over een ruimteschip overneemt van de menselijke bemanning.

Bron: AD.nl

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: