28 maart 2024

Ons heelal wordt mogelijk verzwolgen door ‘ander’ universum (en dat is de schuld van de Higgs!)

LHC Higgs

De massa van het Higgs-boson is mogelijk achterhaald door de Large Hadron Collider. Hier zie je een voorbeeld van de proton-proton botsingen waarmee bewijs voor de Higgs is gevonden. Credit: CERN/CMS/Taylor, L; McCauley, T.

Een subatomair deeltje dat vorig jaar ontdekt is, zou wel eens kunnen leiden tot een onfortuinlijk einde van ons universum. De massa van het deeltje, waarschijnlijk het Higgs-boson, is een hoofdingrediënt voor het berekenen van de toekomst van ruimte en tijd. Deze berekening kan nu gemaakt worden en houd je vast: over pakweg 20 tot 80 miljard jaar zal het voorbij zijn. Finito! We gaan eraan!! Alweer!!! Okee ik heb me even laten gaan. 20 miljard jaar is lang genoeg om alles te doen wat u nog zou willen doen. Bovendien is het heelal over 80 miljard jaar toch al vrij saai: tegen die tijd zijn rode en bruine dwergen en degeneratieve sterren (witte dwergen, neutronensterren, zwarte gaten) de enige overgebleven (ex-) stellaire objecten.Het Higgs-boson is de manifestatie van een energieveld dat het gehele heelal vult: het Higgs-veld, dat verantwoordelijk is voor het geven van massa aan andere deeltjes. Na tientallen jaren zoeken is vorige zomer eindelijk een nieuw deeltje gevonden dat wel eens de Higgs zou kunnen zijn. Om absoluut zeker te zijn, zijn nieuwe gegevens noodzakelijk. Maar de meeste wetenschappers twijfelen niet aan de identiteit van het nieuwe deeltje. Dankzij de Higgs is het Standaard Model eindelijk compleet. Bovendien kan men, nu de massa van de Higgs bekend is, nieuwe berekeningen uitvoeren die voorheen onmogelijk waren. Zo is de massa van het nieuwe deeltje zo’n 126 miljard elektronvolts, oftewel 126 keer de massa van een proton. Als het deeltje echt de Higgs is, dan zorgt zijn massa ervoor dat het universum fundamenteel onstabiel is – dat betekent dat het in de verre toekomst catastrofaal aan z’n einde zal komen.De massa van de Higgs houdt namelijk verband met de stabiliteit van het vacuum. Als de Higgs werkelijk 126 miljard elektronvolt weegt, dan balanceert het vacuum op het randje van stabiliteit en chaos. In de toekomst zal het vacuum daarom vrijwel zeker gaan vervallen. In dat geval neemt het gehele vacuum een andere staat in, en ontstaat er feitelijk een nieuw heelal dat het ‘onze’ langzaam (nou ja, met de lichtsnelheid) zal verzwelgen.

Het stomme is: als de Higgs slechts een paar procent lichter zou zijn geweest, zou het heelal niet gedoemd zijn. Althans, niet door middel van een vervallend vacuum. Doemdenkers kunnen echter rustig ademhalen: er zijn voldoende andere manieren om het heelal aan een onprettig einde te laten komen. Big Rip, Big Crunch en Heat Death, om er een paar te noemen. Bron: SPACE.com

Share

Speak Your Mind

*