18 april 2024

Nieuw Amerikaans ruimteschip al twee maanden bezig met geheime missie

OTV-3 lancering

De lancering van de X-37B in het kader van de geheime missie OTV-3. Credit: ULA

Een nieuw ruimteschip van het Amerikaanse leger, de mysterieuze X-37B, is vandaag precies twee maanden actief in de ruimte. Het ruimteschip is in december gelanceerd met een Atlas 5 raket vanaf Cape Canaveral, hetgeen de derde missie is voor de X-37B. De huidige missie staat bekend als Orbital Test Vehicle-3 (OTV-3) en is een geheime ‘classified‘ missie van de luchtmacht.Hoe lang OTV-3 in de ruimte zal blijven is niet bekend. Een woordvoerder van de Amerikaanse luchtmacht is om een reactie gevraagd, en hij zei hierop het volgende: “De missie gaat goed en is voorlopig nog wel bezig. Hoe lang precies, dat hangt van verschillende factoren af”. Een nogal vage reactie dus – op de vraag wát het ruimteschip precies aan het doen is, volgde een veelzeggend “geen commentaar”.De huidige missie heeft in ieder geval één mijlpaal bereikt: hergebruik. Hetzelfde ruimteschip is in 2010 al in de ruimte geweest en 8 maanden later weer geland op een Vandenberg-luchtmachtbasis in California. Wat ook bekend is, is dat het leger méér dan één X-38B tot zijn beschikking heeft. De OTV-2 missie werd namelijk met een ánder ruimteschip verricht, zo heeft het leger toegegeven. Die missie duurde bijna twee keer zo lang dan dat van OTV-1. Hoe dan ook: het is niet bekend of OTV-3 ook in Vandenberg zal landen. Het leger heeft namelijk aangegeven mogelijk gebruik te willen maken van de huidige spaceshuttle-infrastructuur voor toekomstige X-37B-missies, hetgeen betekent dat het geheime ruimteschip zal landen op het Kennedy Space Center van NASA, vlak naast Cape Canaveral.De X-37B ziet er een beetje uit als een mini-spaceshuttle. Het ruimteschip is 8,8 meter lang en 4,5 meter breed, met een vrachtruimte ter grootte van een auto. Volgens NASA kan het ruimteschip geen astronauten vervoeren en wordt het geheel op afstand bestuurd. Dit is volgens enkele insiders trouwens onzin, maar ik laat me nu niet verleiden tot conspiracies. De X-37B-missies worden uitgevoerd door het Third Space Squadron, 21st Space Wing, van het Air Force Space Command in Colorado Springs.

X-37B OTV-2

De X-37B OTV-2. Credit: stock&people

Bronnen: SPACE.com en Huffington Post’

Share

Speak Your Mind

*