24 september 2023

Monsterlijke zonnevlek zal mogelijk leiden tot zonnestorm

zonnevlekken februari 2013

Credit: NASA/SDO/AIA/HMI/Goddard Space Flight Center

Aan het oppervlak van de zon is een kolossale zonnevlek ontstaan, die groot genoeg is om de aarde zes keer te verzwelgen. De zonnevlek zou volgende week een zonnestorm kunnen veroorzaken, zo heeft NASA vandaag gezegd. De reuzenvlek is op de gevoelige plaat vastgelegd door het Solar Dynamics Observatory.

Aan de hand van de waarnemingen is vastgesteld dat de vlek op dinsdag ontstaan is en binnen een dag tot enorme proporties is opgezwollen. NASA’s SDO is behoort tot een kleine vloot van ruimtesondes die de zon constant in de gaten houden. “De zonnevlek is gegroeid tot minstens zes keer de diameter van de aarde, maar de ware grootte is moeilijk te schatten, aangezien de vlek zich op een bol bevindt en niet op een platte schijf”, zo stelt een woordvoerder van NASA.

Het gebied met zonnevlekken is eigenlijk een collectie van koele gebieden aan het oppervlak van de zon, dat zich in de laatste dagen flink ontwikkelt heeft. Zonnevlekken ontstaan door verschuivende magnetische veldlijnen en lijken donker doordat ze een stuk koeler zijn dan hun omgeving. Volgens de woordvoerder wijzen de intense magnetische velden in het gebied met zonnevlekken in verschillende richtingen, waardoor de kans groot is dat er grootschalige zonne-activiteit zal gaan plaatsvinden. “Dit is een nogal onstabiele configuratie, waarvan we weten dat het tot zonnestormen kan leiden”.

Bron: SPACE.com

Share

Comments

  1. zoals ik al probeerde te posten,
    die vlek boeit mij voor geen meter,
    die GIGA-scheur ernaast echter wél !!

    was kennelijk nog niemand opgevallen, hou je toch niet voor mogelijk .

  2. Voor mezelf gesproken; Ik vind dit wel altijd boeiend om te lezen en te zien. En ik mag hopen dat je met die enorme scheur niet de horizon/rand van de zon bedoelt.

  3. uhhhhhhh ja dat bedoelde ik wel, schaam schaam. (*_*)

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: