28 september 2023

Het Grote Kometenjaar is begonnen: komeet PanSTARRS komt er aan!

PanSTARRS door Ignacio Diaz Bobillo

Komeet PanSTARRS door Ignacio Diaz Bobillo (Pampaskies.com).

Het door velen voorspelde ‘Grote Kometenjaar‘ gaat binnenkort echt beginnen. Begin maart is namelijk de komeet C/2011 L4 PanSTARRS – kortweg komeet PanSTARRS genoemd – ook op het noordelijk halfrond zichtbaar. Het zou wel eens kunnen dat die komeet met het blote oog zichtbaar gaat worden, al moeten we bij kometen vanwege hun grillige karakter altijd een voorbehoud maken. Op 10 maart heeft komeet PanSTARRS – genoemd naar het Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (PanSTARRS), waarmee ‘ie op 6 juni 2011 werd ontdekt – z’n periheliumpassage, dat is z’n kortste afstand tot de zon, 45 miljoen kilometer. Rond die datum – dus vóór en na de passage – moet ‘ie op z’n helderst zijn. Men heeft een drietal varianten berekend van z’n helderheid komende tijd en die zie je hier, inclusief de laatste echte helderheidsgegevens:

PanSTARRS-helderheid

Credit: David Dickinson/www.aerith.net, JPL/Horizons light curves, & Guy Ottewell’s 2013 Almanac.

Momenteel staat komeet PanSTARRS nog in het zuidelijke sterrenbeeld Kraanvogel (Gruz), op een afstand van 1,18 Astronomische Eenheden (176 miljoen km), en door een Argentijnse waarnemers werd z’n helderheid geschat op +4m. Begin maart staat de komeet laag aan de westelijke horizon, kort na zonsondergang. Hieronder een kaart waar de komeet ongeveer te vinden is, opgesteld voor een breedtegraad van 40° NB:

Credit: Hemel.waarnemen.com

Komeet PanSTARRS komt vermoedelijk uit de Oort wolk [1]genoemd naar onze landgenoot Jan Oort (1900-1992), die het bestaan van de wolk voorspelde. van ijskoude objecten, die ons zonnestelsel omgeven, en dat maakt ‘m zo bijzonder en ook zo onvoorspelbaar. Zoals je aan de helderheidsgrafiek ziet kan de helderheid erg gunstig worden, maar het kan ook tegenvallen. We wachten het met spanning af. Hieronder nog een video van de NASA over komeet PanSTARRS.

OK en is dat dan de komeet die 2013 tot het Grote Kometenjaar moet maken? Neen, driewerf neen. Komeet PanSTARRS is wat dat betreft slechts de ‘ouverture’. Het spektakel moet later dit jaar volgen, als komeet ISON z’n entree maakt, de komeet waarvan de verwachting is dat ‘ie zo helder als de Volle Maan kan worden. 😯 Bron: Universe Today + Cosmic Log.

 

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 genoemd naar onze landgenoot Jan Oort (1900-1992), die het bestaan van de wolk voorspelde.

Comments

  1. ik heb er vannacht een gezien.
    groetjes jens

    • Je bedoelt dat je een ‘vallende ster’ hebt gezien? Of heb je echt ‘de’ komeet gezien, dus op dit moment komeet Pan-STARRS? In dat laatste geval zal je een telescoop of verrekijker moeten hebben gebruikt, want hij is niet meer zichtbaar met het blote oog.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: