2 oktober 2023

Inschrijvingen Space Robotics-wedstrijd geopend

Space robotics logo

Space robotics logo. Credit: ESA

Wil je meedenken over de toekomst van ruimterobotica en ben je tussen de 11 en 19 jaar oud? Schrijf je dan in voor de allereerste editie van de Space Robotics-wedstrijd van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De ruimtevaart heeft altijd gebruik gemaakt van robots. Ook aan boord van het internationale ruimtestation ISS is dat niet anders. Een van de meest belangrijke robots van dit moment is het Automated Transfer Vehicle (ATV). Een robot die gebruikt wordt om geheel automatisch vracht te vervoeren naar het ISS. Maar nadat ATV zichzelf aan het ruimtestation heeft gekoppeld, moeten de astronauten de vracht er vooralsnog wel zelf met de hand uithalen en hem opbergen. En dat kost astronauten veel tijd. En daar komt de internationale Space Robotics-wedstrijd om de hoek kijken. Tijdens de wedstrijd gaan jongeren uit de verschillende lidstaten van de ESA de strijd met elkaar aan. Ieder deelnemend team ontwerpt en bouwt een eigen robot die in staat moet zijn de vracht die met de ATV de ruimte in gebracht wordt op te bergen. De finale van de wedstrijd vindt plaats bij ESTEC, aan boord van een schaalmodel van het internationale ruimtestation ISS.

Vrijheid en uitdaging

Mocup robot

Mocup robot. Credit: ESA

De Space Robotics-wedstrijd combineert bouwvaardigheden samen met gaming tot een spannende wedstrijd. De deelnemers worden naar leeftijd opgesplitst in drie groepen en krijgen alle vrijheid bij het maken van hun robots. Ze mogen hun robots precies zo bouwen als ze willen, zolang er maar rekening gehouden wordt met de veiligheidseisen. Voordat de robots aan de slag mogen in het model van het ISS worden ze eerst gekeurd. Alleen de beste robots nemen het in de finale tegen elkaar op. Alle deelnemende robots moeten draadloos bestuurd worden. Tijdens de finale moeten ze binnen een tijdsbestek van vijf minuten een model van het Automated Transfer Vehicle uitladen en de verschillende vrachtstukken veilig opbergen in het Columbus-laboratorium. Net als in elk ander spel kunnen deelnemers bonuspunten verdienen en strafpunten oplopen. Hoewel de robots vooral functioneel moeten zijn kunnen deelnemers ook extra punten verdienen door hun robots een kleurrijk en bijzonder uiterlijk te geven. Voorzichtigheid is dus geboden tijdens het uitvoeren van de opdrachten. Zo zweven er tijdens de wedstrijd ‘astronauten’ aan boord rond die ontweken moeten worden. Ook mogen de robots niet beschadigd raken. Om de wedstrijd nog uitdagender te maken hebben de bestuurders van de robots tijdens het uitvoeren van hun opdracht geen direct zicht op het ISS-model. In plaats daarvan moeten ze vertrouwen op videobeelden die afkomstig zijn van vier camera’s op het speelveld en eventuele sensoren op de robots. Deelnemers krijgen tijdens de wedstrijd ook te maken met wegvallende videosignalen, iets wat tijdens een echte missie aan boord van de ruimte ook kan gebeuren.

Live vanuit de ruimte

De Space Robotics-wedstrijd heeft als doel deelnemende scholieren te leren hoe ze problemen oplossen en hoe ze moeten samenwerken in teams. De wedstrijd is ontworpen om vaardigheden rondom ondernemersschap, softwaredesign, management, artistiek design, techniek, marketing en vindingrijkheid te stimuleren en te testen. De eerste editie van Space Robotics wordt vanuit het internationale ruimtestation ISS begeleid door ESA-astronaut Luca Parmitano. Tijdens de finale in oktober van dit jaar zal hij in het kader van zijn Volare-missie aan boord zijn van het ISS. Parmitano zal in juli de finalisten bekend maken vanuit het ruimtestation. Hij begeleid vanuit de ruimte ook de finale die in oktober plaatsvindt in ESTEC. Wil je meer weten over de wedstrijd, bekijk dan de onderstaande (Engelstalige) video.

Bron: ESA.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: