24 mei 2024

Zeven satellieten in één keer gelanceerd, waaronder STRaND-1 en BRITE

PSLV

Credit: PC- ISRO

Vandaag zijn met de Indische draagraket Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) C20 in één keer zeven satellieten de ruimte ingeschoten. Geen bakbeesten uiteraard á la Hubble of Herschel, maar allemaal kleine satellieten, zoals STRaND-1 en ’s werelds kleinste ruimtetelescoop BRITE. Die eerste is voor mij persoonlijk wel de leukste en interessantste, want aan boord van die STRaND-1 is een Android telefoon, die allerlei apps bevat, waaronder eentje die beelden en geschreeuw geluid van mijn drie lieftallige dochters bevat, welke in de ruimte ten gehore zullen worden gebracht – woehahaha… Dit alles in het kader van het Scream in Space experiment. Afijn, genoeg gekletst, tijd om te kijken naar de beelden van de lancering van de PSLV, 13.31 uur Nederlandse tijd vanaf de lanceerbasis Sriharikota in India.

Há, nu heb ik voor het eerst een Indiase countdown gehoord. De Amerikaanse countdown kennen we natuurlijk van de ontelbare lanceringen van Apollo’s en Space Shuttle – 3, 2, 1… and liftoff! En de Franse countdown van de Ariane raketten, troix, deux, unité… top… allumage vulcan – eh… of zoiets, klinkt eerlijk gezegd voor geen meter (hier een voorbeeld van zo’n Franse aftelling). De Indiase afteller heeft weer een nieuwe variant bedacht: op z’n Engels roept ‘ie 3, 2, 1, zero en dan krijg je +1, +2, +3,… 😀 Bron: BMC.

Share

Comments

  1. zeven vliegen in één klap

    dat is aan de overkant van het water iets om NAuSeA van te krijgen.

    • Qua capaciteit heeft de NASA ook raketten die dat soort klein grut in één keer kunnen lanceren – zoals de Delta V raket. Maar ik denk dat de Indiërs het veel goedkoper doen, dus wat dat betreft zullen ze zich inderdaad zorgen maken ‘aan de overkant van het water’.

Speak Your Mind

*