28 maart 2024

Ligt komeet C/2013 A1 (Siding Spring) op ramkoers met de planeet Mars?

Ligt komeet C/2013 A1 (Sinding Spring) op Ramkoers met Mars? Credit: Ian Musgrave/Astroblog.

Ligt komeet C/2013 A1 (Sinding Spring) op Ramkoers met Mars? Credit: Ian Musgrave/Astroblog.

Op 3 januari 2013 ontdekte Robert McNaught van het Siding Spring Observatory in New South Wales, Australië, een nieuwe komeet, die C/2013 A1 (Siding Spring) werd genoemd. Toen de baan van de komeet – die afkomstig is uit de Oort wolk rondom het zonnestelsel – werd berekend bleek dat deze oktober 2014 wel eens zou kunnen botsen met de planeet Mars. Daarbij maakte men ook gebruik van ‘oude’ foto’s, waarop de komeet – toen nog onopgemerkt – te zien was en die terug gingen tot 8 december 2012. Volgens die berekeningen zou een botsing op 19 oktober 2014 kunnen plaatsvinden. Maar in de waarnemingen aan de precieze baan van komeet Siding Spring zit nog steeds een onzekerheid en berekeningen van de Russische komeetspecialist Leonid Elenin – zelf de ontdekker van de beroemde en beruchte ‘doemkomeet’ Elenin – na 74 dagen van waarnemingen aan de komeet laten zien dat ‘ie toch niet tegen Mars knalt, maar er 109.200 km langs scheert, da’s 0,00073 AE (astronomische eenheden, de afstand aarde-zon). Mocht de komeet uiteindelijk toch tegen Mars botsen dan zal dat volgens Elenin een enorme inslag veroorzaken, want op basis van de helderheid schat hij de diameter van komeet Siding Spring op 50 km. Bij de inslag zou 20 miljard megaton TNT energie vrij kunnen komen, da’s ongeveer 2 miljard keer zo veel als er bij de Tunguska inslag boven Siberië in 1908 vrij kwam en 60 miljard keer zo veel als bij de Tsjeljabinsk meteoriet, welke 15 februari in de lucht boven het Russische Tsjeljabinsk explodeerde. De krater die op Mars zal ontstaan – áls hij inslaat, voor de goede orde! – zal 500 km in diameter en 2 km diep zijn. We houden voor jullie in de gaten wat de verdere waarnemingen aan de komeet over diens baan te zeggen hebben en of het een grote knal of een nauwe passage zal worden. In de video hieronder zie je een animatie van de baan van komeet Siding Spring en de nadering tot Mars op de cruciale datum van 19 oktober 2014.

Bron: Universe Today.

Share

Comments

  1. In de animatie lijkt het dat wanneer hij langs Mars scheert deze komeet vrolijk zijn baan voortzet, maar zou hij in dat geval niet minstens van baan veranderen door de invloed van Mars?

  2. Ja, goed opgemerkt. Ian Musgrave (van de Australische Astroblogs) heeft veel berekeningen gedaan aan de baan van komeet Siding Spring en hij heeft voor de baanberekeningen gebruik gemaakt van Celestia. Zou best kunnen dat ze daarmee ook die animatie hebben gemaakt. En ja wat je zegt, je zou verwachten dat als er geen botsing komt de komeet in ieder geval beïnvloed wordt en z’n baan afbuigt. Op z’n site heeft Musgrave informatie die je in Celestia in kunt voeren om zelf in dat programma een animatie van de baan van komeet Siding Spring te maken.

Speak Your Mind

*