18 april 2024

Omvangrijke plasmawolken geproduceerd door HAARP

HAARP

Antennes van het High Frequency Active Auroral Research Program. Credit: Michael Kleiman / USAF

Amerikaanse wetenschappers hebben met behulp van de HAARP-zender in Alaska een plasmawolk met hoge dichtheid geproduceerd in de buitenste aardatmosfeer. Normaal gesproken hebben kunstmatige plasmawolken een korte levensduur, maar deze plasmabal bleef meer dan een uur intact en verdween pas toen HAARP werd uitgezet.

Het verhitten van de buitenste atmosfeer wordt gedaan in opdracht van het Defense Advanced Research Project Agency (DARPA), waarbij de invloed van plasma-fenomenen op het weer en op communicatie bestudeerd woren. Met behulp van de 3,6 Megawatt HAARP-zender wordt gekeken of plasmawolken gebruikt kunnen worden als kunstmatige spiegels om radar- en communicatiesignalen te weerkaatsen.

Voorgaande pogingen om plasmawolken met hoge dichtheid te produceren hebben geresulteerd in een elektronendichtheid van 4×105 per kubieke centimeter. Dit keer heeft men een elektronendichtheid van 9×105 per kubieke centimeter geproduceerd. Optische foto’s van de plasmaballen laten zien dat ze turbulent zijn, waarbij dynamische dichtheidsveranderingen optreden. Het is de bedoeling dat later dit jaar de HAARP-zenders krachtiger worden, waardoor men plasmawolken kan produceren die nog dichter en stabieler zijn.

HAARP plasmaclouds

Credit: Elizabeth Kendall

Bron: Physorg

Share

Comments

  1. Als ik vragen mag:

    – Hoe groot is die plasma-bal en zijn dezelfde tempraturen nodig om van een gas plasma te maken als op zeeniveau?

    thx!

  2. Aä……
    denkt aan westbank en gaza.

Speak Your Mind

*