28 november 2023

Nieuwe stralingsgordel rond de aarde ontdekt

Van Allen Belts

Credits: NASA Goddard’s Scientific Visualization Studio

De stralingsgordels rond de aarde behoren tot de eerste ontdekkingen van het ruimtevaarttijdperk. Een nieuwe ontdekking heeft uitgewezen dat we nog lang niet alles weten over deze gordels. De Van Allen-sondes, die in augustus gelanceerd zijn, hebben het bestaan uitgewezen van een voorheen onbekende derde stralingsgordel.

“Zelfs 55 jaar na hun ontdekking weten de stralingsgordels ons te verrassen”, zo zegt Nicky Fox, hoofd van het onderzoeksteam van de Van Allen-sondes. “We dachten alles te weten over de stralingsgordels, maar dat is dus niet zo”.

Voorgaande waarnemingen van de Van Allen-gordels, die teruggaan tot de jaren ’50, hebben uitgewezen dat er twee gebieden zijn rond onze planeet waarin straling wordt ingevangen: de zogenaamde binnenste en buitenste stralingsgordels. De binnenste gordel begint op een hoogte van 2000 kilometer en is 3000 km dik. De buitenste gordel begint op een hoogte van 13.000 km en is 6000 km dik.

Deeltjessensoren aan boord van de twee Van Allen-gordels hebben toen het bestaan onthuld van een derde, vluchtige stralingsgordel. Wetenschappers hebben de nieuwe gordel een maand lang kunnen observeren, totdat een krachtige interplanetaire schokgolf de gordel vernietigde. Aanvullende waarnemingen zijn nodig om te achterhalen hoe en wanneer de derde stralingsgordel zich vormt.

Bekijk hier een video van de nieuwe stralingsgordel:

Bron: NASA

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: