25 mei 2024

Dragon-capsule gearriveerd bij ISS

Dragon arriveert bij ISS

Credit: NASA TV

Een commercieel ruimtevaartuig is vandaag aangekomen bij het internationale ruimtestation ISS. De capsule is gevuld met voorraden en is een dag later gearriveerd dan gepland, als gevolg van een tijdelijke storing van de stuwraketten. De onbemande Dragon-capsule is gebouwd door het private ruimtevaartbedrijf SpaceX.

De Dragon-capsule is afgelopen vrijdag gelanceerd door middel van een Falcon 9-raket. Zodra de capsule zichzelf loskoppelde van de raket, ging het fout. Drie van de vier stuwraketten weigerde namelijk dienst. Na enkele uren van troubleshooting hebben SpaceX-ingenieurs de oorzaak gevonden en een oplossing bedacht. Als gevolg van de storing mistte de capsule de oorspronkelijke rendez-vous, maar een dag later werd de Dragon alsnog gegrepen door de robotarm van het ISS.

De missie is de derde vlucht van SpaceX naar het ISS en de tweede officiële vrachtvlucht in het kader van een contract met NASA ter waarde van 1,6 miljard dollar. SpaceX heeft in ruil daarvoor beloofd om minstens 12 bevoorradingsvluchten uit te voeren naar het ISS.NASA heeft een vergelijkbaar contract afgesloten met het private Orbital Sciences Corp., dat gebruikt zal maken van de nieuwe Cygnus-capsule en Antares-draagraket, waarmee acht missies uitgevoerd gaan worden. De eerste testvluchten worden later dit jaar verwacht.

Bron: SPACE.com.

Share

Speak Your Mind

*