21 april 2024

Chinees ruimteafval in botsing gekomen met Russische satelliet

botsing

Credit: AGI

Op 22 januari 2013 blijkt een stuk ruimteafval afkomstig van de in 2011 opzettelijk vernietigde Chinese satelliet FENGYUN 1C in botsing te zijn gekomen met de Russische BLITS 35871 satelliet. De botsing werd pas op 4 februari j.l. opgemerkt toen technici van het Institute for Precision Instrument Engineering (IPIE) in Moskou aan collega’s van het Amerikaanse Center for Space Standards and Innovation (CSSI) doorgaven dat er iets met de baan van de BLITS satelliet aan de hand was. BLITS (“Ball Lens in The Space”) is eigenlijk een roterende glazen bol in de ruimte, 17 cm in diameter, die gebruikt wordt als doel bij precisie-experimenten met lasers. Toen men de gegevens van de nano-satelliet ging terugkijken bleek deze op 22 januari geraakt te zijn door een stuk afval van de FENGYUN 1C, een weersatelliet in een polaire baan om de aarde, die zelf op 10 mei 1999 was gelanceerd en die op 11 januari 2007 met opzet door de Chinezen aan gruzelementen was geschoten met een ‘kinetic kill’ anti-satellietraket. Door die vernietiging van de satelliet – die wereldwijd sterk werd afgekeurd – kwamen duizenden stukjes ruimteafval wijd verspreid in een baan om de aarde terecht, een groot gevaar opleverend voor onbemande operationele satellieten en het internationale ruimtestation ISS. En zoals nu blijkt is de verontwaardiging terecht gebleken. Hieronder een video van het Analytical Graphics, Inc. (AGI), dat een animatie heeft gemaakt van de baan van de BLITS satelliet en het Chinese fragment tot aan de botsing. Onder de video is een infografiek te zien over de botsing en daaronder weer een video over de verspreiding van de fragmenten van de FENGYUN 1C na diens vernietiging en de afstand tot het ISS.

Source SPACE.com: All about our solar system, outer space and exploration

Find out how debris from a destroyed Chinese satellite collided with a tiny Russian satellite, in this SPACE.com Infographic.

Credit: Karl Tate, Space.com Infographics Artist.

Bron:

Universe Today + Space.com.

Share

Comments

  1. Chinezen zijn af en toe ook zo lastig….

  2. ‘T wordt hoogtijd voor een leger ruimte WALL-E’s 🙂

  3. Ja er wordt volop nagedacht over de vraag hoe we de ruimte weer schoon kunnen maken. En da’s hard nodig, zo blijkt maar weer.

  4. Gewoon wat gaswolken in tegengestelde banen brengen dat remt genoeg af om schroot te doen vertragen en vallen. Uiteraard het gas in langzaam dalende zelf vernietigende orbits anders zitten we daar weer mee.

Speak Your Mind

*