5 december 2023

Zes opmerkelijke feiten over Komeet Pan-STARRS

C2011 L4

Mocht u dit weekend naar Komeet Pan-STARRS willen kijken, dan presenteren wij van AstroBlogs u zes interessante feiten om in uw achterhoofd te houden.

1. Je zal ‘m nooit meer zien
Komeet Pan-STARRS heeft een lange, elliptische omloopbaan rond de zon – heel erg lang. De kosmische sneeuwbal doet 106.000 jaar over één omloop! Dat betekent dat de laatste keer dat de komeet vanaf aarde zichtbaar was wij nog in berenvellen rondliepen!

Oort Cloud

Credit: Jan Lomberg.

2. Het is afkomstig van de rand van het zonnestelselKomeet Pan-STARRS is het binnen-zonnestelsel ingeschoten vanuit de Oortwolk, een verzameling van ijskernen op een afstand van 100.000 AU van de zon (1 AU is de afstand tussen de aarde en de zon).

Sungrazer

Credit: NASA

3. Het is een “zonne-scheerder”
Als een komeet zeer dicht langs de zon vliegt, dan wordt het een zonnescheerder genoemd. Morgen (zondag 9 maart) zal de komeet op “slechts” 45 miljoen kilometer afstand van de zon zijn. Veel zonnescheerders overleven zo’n passage niet, maar dat geld vermoedelijk niet voor Pan-STARRS. In plaats daarvan zal de komeet juist spectaculair in helderheid toenemen.

4. Hij was bijna niet zichtbaar geweest
Hoewel astronomen aanvankelijk dachten dat Pan-STARRS een spectaculaire helderheid zou hebben, liet de komeet enkele vroege signalen zien dat het zover niet zou komen. Sommige astronomen vermoedden dat de helderheid van de komeet slechts van de vierde magnitude zou zijn, oftewel slecht zichtbaar met het blote oog. Gelukkig blijkt de waarheid in het midden te liggen: de komeet zal op het noordelijk halfrond enkele dagen goed zichtbaar zijn.

5. Komeet Pan-STARRS is niet alleen
Hoewel het jaar 2013 het “jaar der kometen” zou kunnen zijn, deelt Pan-STARRS de zuidelijke sterrenhemel al met een soortgenoot: Komeet Lemmon. Hoewel Lemmon dit jaar niet zichtbaar zal zijn vanuit onze regionen, worden kometenkijkers op het zuidelijk halfrond verwent met een dubbel spektakel. In november zal een andere zonnescheerder de harten van waarnemers sneller doen kloppen: Komeet ISON zou misschien de helderste komeet in een generatie kunnen worden!

Comet Lemmon

Credit: Yuri Beletsky (ESO)

6. De tijd dringt om Pan-STARRS te zien
Hoewel de komeet pas net zichtbaar is op het noordelijk halfrond, zal Pan-STARRS voor je het weet verdwenen zijn. De komeet is zichtbaar met het blote oog, maar komt niet hoog boven de horizon en is daarom lastig te vinden. Je hebt echt een uitstekend zicht op de westelijke horizon nodig, en perfect helder weer. Wij Lage Landers kunnen het vermoedelijk dus schudden. De komeet zal nog een week zichtbaar zijn met het blote oog, terwijl je met een goede verrekijker nog tot april van ‘m kunt genieten.

PanSTARRS posities

Credit: Science@NASA

Share

Comments

  1. En nou nog duimen voor goed, onbewolkt weer. Laat dat a.u.b. feit zeven worden.

  2. rob vd meer zegt

    Geef je a.j.b. wat tips om ‘m te fotograferen? (Canon Eos 450, 250 mm, f5.6 op statief.)
    Groet,
    Rob.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d