2 april 2023

Acht boeiende feiten over ’s werelds grootste telescoop

ALMA 0

Credit: ESO/ALMA Observatory

De Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) is ’s werelds grootste telescoop dat waarnemingen verricht op millimeter- en submillimeter-golflengten. Het is ontworpen om superverre en piepjonge sterrenstelsels waar te nemen, evenals jonge planeten bij pasgeboren sterren.De opening van de telescoop (feitelijk een netwerk van telescopen) zal overmorgen (13 maart) plaatsvinden in de Atacama-woestijn van Chili. Hier zijn zes feiten die u zou moeten weten over dit ambitieuze en immense astronomie-project.

ALMA 1

Credit: ESO/ALMA Observatory

1. Het is enorm
ALMA bestaat uit 66 afzonderlijke radio-antennes, waarvan de meeste 12 meter in doorsnee zijn. Hiermee kunnen foto’s gemaakt worden die vergelijkbaar zijn met dat van een schotel van 14 kilometer breed! Het observatorium is precies genoeg om een golfbal op 15 kilometer afstand te onderscheiden.

ALMA 2

Credit: ESO/ALMA Observatory

2. Een decennium van bouwen
De telescoop is een samenwerking tussen vier continenten en wordt gesponsord door landen uit Noord-Amerika, Europa en Oost-Azië, in samenwerking met Chili. Het plannen en bouwen van het complex heeft duizenden wetenschappers en ingenieurs zo’n 10 jaar gekost.

ALMA 3

This impressive panoramic image depicts the Chajnantor Plateau “home of the Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) ” with the majestic Licancabur volcano in the background. Credit: ESO/ALMA Observatory

3. Geen last van de atmosfeer
Het observatorium is één van de hoogste instrumenten op aarde: het bevindt zich op 5050 meter boven de zeespiegel! Het bevindt zich aan de top van het Chajnantor-plateau, waardoor het  boven het meerendeel van de verstorende atmosfeer uitsteekt.

ALMA 4

Credit: ESO/ALMA Observatory

4. Het is de droogste plek op aarde
ALMA bevindt zich niet alleen op grote hoogte, maar ook op de droogste plaats van de wereld. Dat betekent dat het iedere nacht helder en onbewolkt is, en bovendien vrij van lichtverstorend vocht. Sommige weerstations in de omgeving hebben nooit (!) regen gemeten, en wetenschappers denken dat de Atacama tussen 1570 en 1970 nauwelijks regen heeft gehad (in 1970 is het in een gedeelte van de Atacama gaan regenen).

ALMA 5

Credit: ESO/ALMA Observatory

5. ALMA bestaat uit vrijwel perfecte spiegels
Het oppervlak van de tientallen radioschotels zijn vrijwel pefect, met een maximale afwijking t.o.v. een perfecte parabool van slechts 20 micrometer (20 miljoenste van een meter). Dit voorkomt dat inkomende radiogolven verloren raken, zodat zo veel mogelijk kosmisch licht kan worden verzameld. De radioschotels wegen 100 ton per stuk en zijn gemaakt van ultrastabiel CFRP (Koolstofvezel-versterkt Plastic) voor de reflectorbasis, met reflecterende panelen van rhodium-gecoat nikkel.

ALMA 6

Credit: ESO/ALMA Observatory/Stéphane Guisard.

6. Het is een coole telescoop – letterlijk
De elektronische ontvanger dat de radiosingalen van de schotels verzamelt, versterkt en converteert moet altijd gekoeld worden tot 4 graden Kelvin (-269 graden Celsius), om te voorkomen dat het signaal door ruis verstoord wordt.

Mars, 2099?

Credit: ESO/ALMA Observatory

7. Het is een duur geintje
Het ALMA-observatorium heeft een prijskaartje van 1,3 miljard dollar. De kosten worden verdeeld door Noord-Amerika, Europa en Oost-Azië. Europese belastingbetalers hebben zo’n 500 miljoen bijgedragen.

ALMA 7

Credit: ESO/ALMA Observatory

8. ALMA kijkt naar licht met lange golflengten
ALMA speurt de hemel af in millimeter- en submillimeter-golfengten. Deze vallen in het grensgebied tussen de radio- en microgolf-banden van het elektromagnetische spectrum en hebben langere golflengten dan zichtbaar licht. Zo kunnen astronomen diep in de kernen van donkere gaswolken kijken, en het extreem verre licht zien dat verschoven is naar het rode einde van het spectrum.

Share

Comments

  1. 🙂 🙂

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: