29 november 2023

Grootste telescoop ter wereld is klaar voor gebruik

Credit: ESO/ALMA Observatory

In een droge woestijn in het noorden van Chili is de grootste telescoop ter wereld gebouwd: ALMA. Het is een project waar veel landen aan meedoen: uit Europa, Noord-Amerika, Oost-Azië en natuurlijk Zuid-Amerika met gastland Chili.ALMA is geen gewone telescoop, waar je tijdens een heldere nacht mee naar de sterren kunt kijken. Het is een radiotelescoop, die koude, donkere stofwolken in de ruimte kan ‘zien’. Die stofwolken stralen geen zichtbaar licht uit en kunnen we dus niet met onze eigen ogen zien. Je hebt speciale ogen nodig om door de stofwolken heen te kijken. En ALMA heeft 66 van die speciale ogen, zoals je op de foto hierboven kunt zien.Sterren worden geboren en gaan weer dood. Astronomen willen graag meer te weten komen over de geboorte van sterren en het ontstaan van planeten. Daarom willen ze in de donkere wolken kijken waar nieuwe sterren en planeten ontstaan. ALMA helpt hen bij het ontrafelen van de koudste, verste en best verborgen geheimen van het heelal.De radiostraling die de ALMA-antennes – de ‘ogen’ van ALMA – opvangen is erg gevoelig voor vocht in de atmosfeer. Dat is de reden dat de telescoop is gebouwd op 5000 meter boven zeeniveau in de kurkdroge Atacama-woestijn. Op de Chajnantor-hoogvlakte waar ALMA staat, zit twee keer zo weinig water in de lucht in Nederland, op zeeniveau. ALMA is nu klaar en wordt op 13 maart officieel geopend. 350 gasten en 150 journalisten zullen de ceremonie bijwonen. Hiermee wordt de overgang gemarkeerd van telescoop-in-aanbouw naar volledig operationeel observatorium. Om iedereen ter wereld de gelegenheid te bieden deze mijlpaal in de zoektocht van de mensheid naar het begrijpen van de kosmos, bij te wonen, zal er een live webcast worden gedaan vanaf de Operations Support Facility, het ALMA-basiskamp op 2900 meter hoogte in de Chileens Andes. De webcast duurt van 15.30 uur tot 17.00 uur Nederlandse tijd. Op de dag van de inauguratie zal de stream beschikbaar zijn op: http://www.almaobservatory.org/inauguration/

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: