19 april 2024

Poging 1 om komeet Pan-STARRS waar te nemen

Maansikkel en Pan-starrs

Wonder boven wonder klaarde het weer vandaag in Zuid-Holland op en dus ging ik net voor zonsondergang – volgens de onvolprezen Sterrengids 2013 om 18.39 uur – richting de Dordtse Biesbosch om daar een plekje op te zoeken met goed uitzicht op het westen. Astroblog-collega Jan Brandt stond daar even later ergens op een dijk, met bij hem Wim & Frieda, twee leden van de vereniging Chr. Huygens. Laag aan de hemel was het een komen en gaan van straaljagers met hun condenssporen, maar van maansikkel of komeet nog niets te zien. Een Siberische kou maakte zich al snel van ons meester en na een kwartier turen met de verrekijker begonnen we ons al zorgen te maken. Ik had zelf eerlijk gezegd ook niet veel tijd, want ik moest met m’n vrouw en één van m’n dochters naar een open dag van een MBO-opleiding in Rotterdam. Afijn, terwijl m’n vingers er bijna afvielen van de kou (ik was m’n handschoenen vergeten, zucht…) en die hele komeet van mij het rambam kon krijgen, zag ik opeens de ultradunne maansikkel bij een hoogspanningsmast. Het was 11 maart 20.51 uur Nieuwe Maan, dus dit was slechts 21 uur later – voor mij een record. Met een uiterste krachtsinspanning wist ik m’n telelens in gereedheid te brengen en die sikkel te fotograferen, hierboven helemaal rechtsboven op de foto. Dubbelklikken voor de grote versie. En komeet C/2011 L4 (PanSTARRS), de komeet waar het allemaal om draaide, staat die er op? Tsja, in de verrekijker zag ik ‘m niet. Maar wellicht heb ik ‘m wel gefotografeerd (F4,0, brandpunt 70 mm, 8 seconden belicht met een Olympus E500 camera), maar dan zou een astrofoto-bewerkingskunstenaar zoals de andere Astroblog-collega André v.d. Hoeven er een keertje mee moeten stoeien. De komeet zou een klein stukje links van de maansikkel moeten staan, dus proberen jullie maar te kijken of ik ‘m heb weten te vangen. Ik had meer foto’s kunnen maken, maar de open dag kwam even tussendoor en de vervolgopleiding van één van je kinderen is toch ook belangrijk, nietwaar? Misschien morgenavond poging 2! 🙂

Share

Comments

 1. Mark Rullens zegt

  Hij stond er echt wel Adrie!

  En het was inderdaad behoorlijk frisssss….

  IDD is de opleiding van je dochter belangrijke 😉

  Succes morgen, ik hoop dat die rode gloed dan minder is…

  Mark

 2. Heb jij ‘m gezien Mark? Ook gefotografeerd toevallig, dan plaats ik ‘m hier. Dat rode van de foto is overigens omdat ik in Paint Shop Pro de curve iets bewerkt heb om de maan beter te doen uitkomen. Origineel is minder rood.

  • Mark Rullens zegt

   Helaas niet, ik heb niet zo’n goede camera die zich hier voor leent… Wel geprobeerd, zowel videocamera met 25x zoom en een FZ-5 met 12x, ze stelden zich niet scherp 🙁

   Mark

 3. Mark Rullens zegt

  Ik denk dat de komeet net wat hoger stond dan jij de lucht gefotografeerd hebt…

  Mark

 4. Olaf van Kooten zegt

  Ik heb het ook geprobeerd, zonder resultaat 🙁

 5. Hij stond hoger. Daardoor had ik hem bijna gemist. Deze foto is bij de haringvlietdam gemaakt… http://www.astro-photo.nl/wp_astro/wp-content/uploads/2013/03/panstarrs_12032013.jpg

 6. Klopt, Arie, je hebt de camera iets te laag gericht.
  Ik heb behoorlijk moeite gehad om ‘m te spotten. Ik heb hem gezien met de verrekijker, maar het was bepaald nog geen showpiece. De Maan van 21 uur jong vond ik ook erg mooi om te zien. Op facebook heb ik een foto’tje geplaatst.
  En au au au mijn vingers…ik had ook geen handschoenen aan en de wind was gemeen koud in de Alblasserwaardse polder.

 7. Arie, 8 seconden belicht?? Dat lijkt me sterk. Je bedoelt 1/8-ste…?

  • Ik kijk vanavond wel even naar de EXIF-info van het origineel. De foto hierboven is trouwens een uitsnede, het gebied erboven staat er ook op hoor. En ik ben ook benieuwd naar Jan z’n resultaten. Die stond daar met zwaarder geschut.

 8. Vanaf Ameland -pikkedonker, kraakhelder en bitter koud- geen spoor van de komeet, ook niet met de verrekijker. Vanavond nieuwe poging.
  Groet,
  Rob.

 9. gerrit jan zegt

  Ik heb gisteravond de 12e wel een foto kunnen maken, tussen de bomen door in Enschede om 19.47
  Wel met 12x zoom anders zag je helemaal niets
  als je de foto wil hebben mail maar ff

Speak Your Mind

*