22 juli 2024

Wetenschappers ontdekken hoe aardse microben op Mars kunnen leven

Halorubrum

Halrubrum sp. Credit: DasSarma/Univ. Maryland

Onderzoek heeft uitgewezen aan welke bijzondere eigenschappen eiwitten moeten voldoen om leven op Mars en andere extreme plaatsen mogelijk te maken. Bij het onderzoek zijn organismen bestudeerd die op extreme plaatsen in Antarctica leven. Ze hebben subtiele, maar significante verschillen gevonden tussen de belangrijke eiwitten van normale organismen en Halo-archaea, organismen die extreme omstandigheden kunnen overleven, zoals een hoog zoutgehalte, extreme droogte en extreme temperaturen. Het onderzoek heeft laten zien hoe het leven zich aangepast zou kunnen hebben aan de huidige omstandigheden op Mars.

De onderzoekers hebben ontdekt dat microben uit de groep Halo-archaea eiwitten bevatten die chemisch gezien “zuur” zijn, waarbij ze bedekt worden door een negatieve elektrische lading. De meeste organismen bevatten eiwitten die “neutraal” zijn. De negatieve lading die is aangetroffen in deze merkwaardige wezens zorgt ervoor dat eiwitten opgelost blijven, en dat water wordt vastgehouden, waardoor effecten van zout en uitdroging tegengegaan worden.

In de huidige studie hebben wetenschappers aanvullende veranderingen aangetroffen in eiwitten van een Halo-archaeum dat Halorubrum lacusprofundi wordt genoemd. Deze microben leven in Deep Lake, een superzout meer in Antarctica. De veranderingen van de eiwitten stelt de microben in staat om te functioneren in omstandigheden die zowel koud als zout zijn, waarbij de temperatuur ver onder het vriespunt van zuiver water kan liggen.

Bij dergelijke tempraturen moeten de atomen in een eiwit wat losser aan elkaar vast zitten, waardoor de eiwitten flexibel en functioneel blijven onder omstandigheden waarbij normale eiwitten hun functionele structuur verliezen. Dit soort aanpassingen stellen Halorubrum lacusprofundi in staat om niet alleen op Antarctica te overleven, maar bijvoorbeeld ook in ondergrondse pekelpoelen op Mars.

Bron: Physorg

Share

Speak Your Mind

*