18 april 2024

Een pijnlijk astro-avondje in het teken van de letter “P”

De Paardekopnevel in het sterrenbeeld Orion

De Paardekopnevel in het sterrenbeeld Orion

Ah…de letter “P”….natuurlijk de beginletter van die prachtigen glorieuzen oogverblindenden komeet van de eeuw genaamd “Panstarrs”??? Nou, niet echt, grrrrrr…..Ik heb sinds gisteravond de heftige neiging om de IAU, de internationale astronomische Unie, te willen verzoeken om dit kosmische staartkreng om te dopen in Komeet “PIJNSTARRS”!!….want..eh…mijn avondje kometen jagen stond zeker in het teken van de letter “P” maar dan als in paniek…(kan ik HET nog wel???), “pijnlijke (ijskouwe)poten” en er zwaar de “pee” en de pleuris in hebben!!

Het oude jeugdtrauma van “die andere hopeloze komeet van de eeuw…komeet Kohouthek(1973)….” kwam naarmate de tijd vorderde, aldaar op het eerder door Arie omschreven dijkkie, in een absoluut niet pillenbestendige vloedgolf over mij heen rollen…..en al helemaal toen collega astrovriendje Wim slechts gewapend met een eenvoudigen verrekijker, lekker warm gezeten loerend door een zwijndrechts dakraam…mij telefonisch mededeelde dat hij “het kreng” al in beeld had….en ik, tot de tanden gewapend met telescoop etc..etc…op een prachtplek met uitzicht op de horizon….helemaal f…ing niks zag en heb gezien…aarrrgghhhhh!!

Wat heb ik toch verkeerd gedaan? OK….dat hele jonge maansikkeltje, ondekt nota bene door niet-waarnemer Arie, was, toegegeven, best wel leuk….maarre, daar kwam ik niet voor!!

Share
Over Jan Brandt

Comments

 1. Whow, eindelijk weer eens een komeet met staart waargenomen! Super in de verrekijker!!

 2. André Heijkoop zegt

  In Strijen ook een zeer geslaagde waarneming. Ik begrijp niet dat je vanuit de Biesbosch niets hebt kunnen zien.
  En van kou al helemaal geen last gehad, gewoon in je T-shirt en korte broek waarnemen met de verrekijker (15×70) vanuit het slaapkamerraam.

  De Maansikkel schitterend, net een halsketting met al die bergen en dalen. En met het blote oog gemakkelijk te zien.
  De komeet (ook leuk) klein met een snel breed uitwaaierende staart. Waarschijnlijk net niet met het blote oog waarneembaar.

  PS
  Is de Biesbosch wel zo’n goede waarneem locatie? Vanuit mijn slaapkamerraam in het centrum van Strijen kon ik de komeet tot op 2.5 graad boven de horizon volgen………

 3. Willen jullie het woord “komeet” voorlopig even niet meer in mijn buurt gebruiken…grrr…Ik krijg er namelijk een hele grote “staart” van…ha…ha……maarre…ik sta, deze gewapend met 25 x 100 verrekijker-kanon, alweer klaar voor de volgende poging…opgeven is GEEN optie!!!

 4. Vanavond in de velden door de sneeuw zitten lopen op zoek naar Pan-STARRS. We wonen vrij dicht bij een luchthaven, er waren dus veel vliegtuigen. Ik vermoed dat we Pan-STARRS gezien hebben, maar het zelf nie beseft hebben. Kan iemand bevestigen dat het Pan-STARRS op de foto is, daar rechtsonder?

  (Heb de foto zo groot mogelijk gehouden)
  http://users.telenet.be/phah-q/Pan-STARRS.jpg

  Ohja, foto gemaakt om 19u56. Alvast bedankt!

  • Nee, dat is ‘m niet. Panstarrs stond die avond linksboven de 21 uur oude maansikkel. Op deze foto is het ook nog te licht om hem te kunnen zien. Tijdstip is vermoedelijk 18.56 uur en geen 19.56 uur.

 5. Fabricius zegt

  @Dave,
  Als deze foto gemaakt is om 19u56, is de hemel wel erg licht daar. Om de komeet goed te zien of te fotograferen, moet het bij voorkeur wat donkerder zijn. Ik vind het een twijfelgeval. De vorm lijkt er ook niet op. Een reflectie in de lens of een vliegtuig, misschien? Ter vergelijking: hier staan foto’s die rond dezelfde tijd gemaakt zijn:
  http://www.astroforum.nl/showthread.php/145928-Totale-WAZN!!-Panstarrs-gefotografeerd-door-een-12cm-achromaat

 6. Fabricius zegt

  @Jan Brandt
  “deze helemaal niet zo glorieusgebleken komeet”.
  Het is anders wel de helderste komeet sinds tijden! Hij moet alleen nog wat hoger klimmen aan de hemel. Veel succes in de komende dagen!

Speak Your Mind

*