23 juni 2024

Poging 2 om komeet Pan-STARRS waar te nemen: Habemus Cometus!

Panstarrs_13maart2013
Conclaaf voor een nieuwe Paus in Rome of niet, er zijn belangrijker dingen in de wereld en het zoeken naar de komeet C/2011 L4 (PanSTARRS) is daar eentje van. Na m’n eerste poging gisteravond, die uiteindelijk alleen een glimp van de smalle maansikkel opleverde, deed ik deze avond weer een poging, opnieuw in gezelschap van Jan, Wim & Frieda, in de Dordtse Biesbosch. En haleluja, kort na 19.15 uur toen via de Smartphone het nieuws ons bereikte dat er in Vaticaanstad witte rook uit de schoorsteen kwam en er een nieuwe paus was gekozen (Habemus Papam of zoiets) kreeg ik komeet Pan-STARRS in het vizier, een tikkeltje onder de maan. Habemus Cometus! Hierboven zie je ‘m in de lucht ‘hangen’, ietsje onder de langgerekte grijze wolk. De staart van de komeet was in de verrekijker ook goed te zien en wees vanaf de kern naar de klok van 11 uur. Hieronder een uitvergroting:

Panstarrs_13maart2013 zoom

Met allerlei Photoshop-fratsen zal er vast veel meer uit te halen zijn, maar dat laat ik maar aan de experts over. De foto is 15 seconden belicht (ja echt Paul, heb net de EXIF info bekeken), F3,5, brandpuntsafstand 45 mm. [Update 22.20 uur] Paul Bakker stuurt mij zojuist de volgende foto toe, waarin de komeet onder die oranje gekleurde wolken te zien is, precies in dat gat. Ergens in Papendrecht geschoten. Schitterende foto Paul!

Panstarrs (credit: Paul Bakker)

[Update 22.25 uur] En Jan Brandt heeft ook een Habemus Cometus gezien, want hij maakte deze twee mooie foto’s van C/2011 L4 (PanSTARRS).

panstarrs_Jan

Share

Comments

 1. Jan (H) zegt

  Lucky you allemaal. Ik heb geen enkele kans gehad om een foto van Panstarrs te maken. Snif. Mooie resultaten!

  • Als de komeet komende tijd hoger aan de hemel klimt en niet teveel afneemt in helderheid zal ‘ie vast nog te zien zijn. Mijn ISO stond trouwens op 200 zag ik net, had ‘m wellicht hoger moeten zetten, op 400 of 800 of zo.

 2. Mark Rullens zegt

  Mooie foto’s heren!

  Ik probeerde even na 1900 ook door de gaten in de wolken te kijken, zag wel de maan maar door de bomen 🙂 en nog te veel licht niet de komeet…
  Komende dagen maar weer proberen…

  Mark

 3. Ha die Paul……….hoe krijg je het gemikt?…..een waar staaltje van “astrofotografisch scherpschieten”….heel geinig!! Enne….hoewel ik in mijn vorige blogje stevig lopen “vuil spuien” als het gaat om komeet Pijnstarrs…..maarre…nu ik hem dan toch met eigen (fotografische) ogen gezien heb moet ik toegeven dat “ie” echt heel mooi is!! Gaat dat zien….gaat dat zien!

Speak Your Mind

*