19 juni 2024

‘Seks in de ruimte is gevaarlijk’

Geruchten doen al meer dan tien jaar de ronde dat astronauten seksexperimenten uitvoeren in opdracht van de Russische en/of Amerikaanse overheid. Het bestaan van deze zogenaamde ‘220-mile-high club’ wordt tot op vandaag echter hardnekkig ontkend. Bovendien brengt recent onderzoek slecht nieuws voor kinky ruimtereizigers, want seks zonder zwaartekracht zou wel eens levensbedreigend kunnen zijn.

Experimenten op planten hebben aangetoond hoe verandering in zwaartekracht cellen beschadigt en zo gevaarlijke ziektes kan uitlokken. ‘Zero gravity’ zou een grote impact hebben op de lichaamsprocessen die betrokken zijn bij voortplanting, hersenaandoeningen en zelfs kanker. ‘We weten al langer dat mensen, dieren en planten ontstaan zijn als reactie op de zwaartekracht van de aarde en dat veranderingen voelbaar zijn’, klinkt het.

Biologen aan de universiteit van Montreal hebben ontdekt dat zwaartekracht het ‘wegverkeer’ van de cellen regelt die instaan voor de groei en werking van de mannelijke voortplantingsorganen in de stuifmeelbuis van planten.

De binnenkant van dierlijke en plantaardige cellen zijn als een stad, met fabrieken (organellen) die zorgen voor energieproductie en afvalverwerking. Een netwerk van snelwegen binnen de cellen zorgt voor communicatie tussen deze fabrieken en vracht die binnen en buiten de cel moet worden gebracht. ‘Intracellulair transport is bijzonder gevoelig voor storingen, met dramatische gevolgen voor de celfunctie. Hoe groot de impact van een gewijzigde zwaartekracht precies is, is nog niet voldoende onderzocht’, verklaart professor Anja Geitmann.

De biologen kozen voor de snelgroeiende stuifmeelbuis omdat het de drager is van mannelijke spermacellen en dus een sleutelrol speelt in de voortplanting. Specifieke structuren binnen de cellen kregen een kleurtje om te zien hoe de componenten bewegen en hoe alles reageert op veranderingen in de zwaartekracht. Met de technologie van de ESA konden ze hyper- en microzwaartekracht simuleren.’Net als bij mensen worden de spermacellen tijdens plantseks naar het eitje gebracht via een cilindervormige buis. Anders dan bij zoogdieren, bestaat deze slechts uit één cel en worden er maar twee spermacellen uitgestoten. Onze bevindingen brengen nieuw inzicht in hoe leven evolueert op aarde en hoe een ‘file’ in het wegverkeer van de cellen, die ook in het menselijk lichaam voorkomen, kanker en ziektes als Alzheimer kan veroorzaken’, aldus Geitmann.’We zagen dat wijzigingen in de zwaartekracht een verstorende werking had op het transport binnen de cellen. Deze kennis heeft ook een impact op de menselijke gezondheid, aangezien gelijkwaardige effecten zeer waarschijnlijk ook in onze cellen zichtbaar zouden zijn, zeker in neuronen, waarvoor intracellulair transport van cruciaal belang is’, verklaart collega Youssed Chebli.Hoewel mensen al meer dan 50 jaar in de ruimte varen, blijft het gissen of er sinds de introductie van gemengde bemanningsleden (1983) al vrijpartijen zijn geweest. NASA verbiedt seks niet expliciet, maar roept op om ten allen tijde professionele standaarden hoog te houden.

astronaughty

Credit: meme center.

\Toch is het ondenkbaar dat ruimteseks nooit zal gebeuren, zeker nu de bemande missies naar Mars wellicht jaren zullen duren. Een hoop seksueel gefrustreerde astronauten behoort wellicht niet tot het scenario. Bovendien zou seks ook een natuurlijk deel van het leven zijn op een basis op Mars of de maan, zeker als men wil streven naar een zelfvoorzienende kolonie. En dan is er nog Virgin Galactic die toeristische ritjes in de ruimte willen lanceren vanaf volgend jaar. Ze zouden zelfs al een aanbod van 1 miljoen dollar gekregen hebben om een sex-in-space film te maken. Bron: Algemeen Dagblad.

Share

Comments

 1. ergens in de jaren negentig in het artis planetarium

  werden wij bezoekers vereerd met de komst van
  cosmonaut polyakov de flying doctor uit de mir.

  het was ons vergund vragen te stellen en ja
  ik vroeg hem hoe dat nu toch zat met seks in space
  en of het al tot bevruchte bevrouwingsleden had geleid.
  hij beweerde van niet maar leek niet op zijn gemak.
  door ik dacht schilling himself werd hij verzocht daar niet verder op in te gaan.

  in de pauze heeft hij wel een foto in vol ornaat met opdracht voor mij gesigneerd. (*_*)

Speak Your Mind

*