14 april 2024

Het produceren van een zwart gat kost minder energie dan gedacht

micro black hole creation

Credit: W. E. East and F. Pretorius, Phys. Rev. Lett. (2013)

Een team van astronomen heeft uitgezocht hoeveel energie het kost om een zwart gat te produceren. Hiertoe heeft men gebruik gemaakt van een geavanceerd computermodel. Het blijkt dat produceren van een zwart gat zo’n 2,4 keer minder energie kost dan gedacht. Toch hoeven we ons geen zorgen te maken: de minimale hoeveelheid energie die benodigd is, ligt nog altijd ver boven de capaciteit van de Large Hadron Collider.

Zwarte gaten spreken enorm tot de verbeelding vanwege hun verre en mysterieuze aard. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat mini-zwarte gaten gevormd kunnen worden door deeltjesversnellers, waarbij subatomaire deeltjes met enorme snelheid tegen elkaar worden geknald. Dit veroorzaakte een behoorlijke paniek bij het grote publiek en een afkeer tegen de LHC. Nu hebben twee onderzoekers besloten om voor eens en altijd uit te zoeken hoeveel energie het kost om een zwart gat te maken en of dit binnen onze huidige mogelijkheden ligt.

Het is een bekend feit dat het theoretisch mogelijk is om een zwart gat te produceren. Dit blijkt namelijk uit Einstein’s relativiteitstheorie, met name het gedeelte dat de relatie tussen energie en massa beschrijft. In het computermodel heeft men twee virtuele deeltjes tegen elkaar aan laten knallen en vervolgens gekeken naar de totale hoeveelheid energie van de botsing. Aangezien energie en massa uitwisselbaar zijn, ontstaat bij voldoende energie een punt waarop de zwaartekracht over de schreef gaat – het resultaat is dan een mini-zwart gat.

De onderzoekers waren verbijsterd om te zien dat de benodigde energie 2,4 keer minder was dan gedacht. Toch is er geen reden tot paniek: de benodigde hoeveelheid energie is nog atlijd een miljard keer hoger dan wat de LHC kan produceren. Bovendien: zelfs al zouden we een zwart gat maken, dan zou deze vrijwel meteen weer verdwijnen als gevolg van Hawkings-straling.

Bron: Physorg.

Share

Speak Your Mind

*