29 februari 2024

Een zoekkaartje voor Komeet PANSTARRS – dit keer de juiste!

Ja ja ik weet het, half Nederland kon deze week de komeet PANSTARRS niet vinden vanwege de twee foutieve zoekkaartjes die ik had afgebeeld en die eigenlijk voor de Amerikaanse lezers van dit nederige Astrostulpje bedoeld waren, zucht… Maar goed, de komeet blijft volgens de berichten nog wel een poosje zichtbaar, al zal z’n helderheid wel afnemen omdat ‘ie zich steeds verder van de zon verwijderd. Hieronder een zoekkaartje – speciaal voor Nederland, en nou niet meer zo zeuren, ja? 😉 – gemaakt door Hemel.waarnemen.com, daaronder een video waarin een animatie te zien is van de baan van de komeet langs de hemel.

de baan van de komeet C/2011 L4 (PANSTARRS) aan onze avondhemel. Het object staat 's avonds aan de westelijke hemel. De stand van de sterrenachtergrond klopt exact voor 25 maart om 19:00 uur, het moment waarvoor de hemelkaart is gemaakt. Voor dat moment klopt de positie van de komeet ten opzichte van de horizon exact. Later op de avond staan alle objecten lager aan de hemel, evenals op een eerdere datum om dezelfde tijd. Ook de schemering is niet correct weergegeven

De baan van de komeet C/2011 L4 (PANSTARRS) aan onze avondhemel. Het object staat ’s avonds aan de westelijke hemel. De stand van de sterrenachtergrond klopt exact voor 25 maart om 19:00 uur, het moment waarvoor de hemelkaart is gemaakt. Voor dat moment klopt de positie van de komeet ten opzichte van de horizon exact. Later op de avond staan alle objecten lager aan de hemel, evenals op een eerdere datum om dezelfde tijd. Ook de schemering is niet correct weergegeven – met name in maart zal het nog flink schemeren en zullen niet alle weergegeven sterren zichtbaar zijn. Deze vertekening is minder sterk in de animatie hieronder. De positie van C/2011 L4 (PANSTARRS) ten opzichte van de sterren is voor ieder moment correct. De positie van de komeet is ingetekend voor iedere dag om middernacht. De rode symbooltjes en labels geven de positie om de vijf dagen weer: het getal geeft de dag van de maand: eerst in maart, later (verder naar rechtsboven) in april en mei. De rode lijntjes geven ongeveer de richting aan waarin de komeetstaart wijst. Er is ook een printversie van het kaartje beschikbaar (PDF, 200kb). Credit: Hemel.waarnemen.com.

In de bron is ook een uitgebreide tabel te vinden, met onder meer de verwachtte helderheid van de komeet. Momenteel is ‘ie ongeveer +1,2m, tot eind maart zal de helderheid afnemen tot ongeveer +4m. Hieronder de video met de animatie van de komeet en daaronder een foto van de komeet PANSTARRS, gemaakt door Ans Viervant. De foto is 1,6 seconde belicht bij f3.5 op 50mm, gevoeligheid 800 ISO.

Ans_Viervant_Panstarrs Bron: Hemel.waarnemen.

Share

Speak Your Mind

*