28 maart 2024

Donderdag resultaten bekend onderzoek Planck aan kosmische achtergrondstraling

De Planck sonde

De Planck sonde. Credit: ESA and the Planck Collaboration

Wetenschappers van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA onthullen donderdag 21 maart nieuwe beelden van de kosmische achtergrondstraling, de warmtestraling die is uitgezonden na de oerknal. De nieuwe beelden zijn de meest duidelijke tot nu toe en werden gemaakt met ESA’s ruimtetelescoop Planck. De kosmische achtergrondstraling is het oudste licht in het 13,7 miljard jaar oude heelal. Het licht dateert uit de tijd dat het universum zo’n 380.000 jaar oud was. Terwijl het heelal zich verder uitstrekte werd ook het oeroude licht steeds verder uitgerekt, waarna het uiteindelijk afkoelde en ‘gevangen’ werd in het universum. De straling strekt zich uit over het hele universum en is zelfs verantwoordelijk voor een klein gedeelte van de ruis (de ‘sneeuw’) die op analoge televisies te zien is. De beelden die ESA’s in 2009 gelanceerde Planck-ruimtetelescoop gemaakt heeft zijn de meest duidelijke tot nu toe. Aan de hand van afbeeldingen van de kosmische achtergrondstraling kunnen wetenschappers meer leren over de samenstelling en evolutie van het heelal. De Planck-ruimtetelescoop is niet de eerste satelliet die afbeeldingen heeft gemaakt van de straling. In 1992 werd de straling voor het eerst in kaart gebracht door NASA’s in 1989 gelanceerde COsmic Background Explorer (COBE). Ruim tien jaar later -in 2003- maakte NASA opnieuw beelden van de straling met zijn in 2001 gelanceerde Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP). Deze beelden zijn in de video hieronder in zwart-wit te zien. De bestudering van die data heeft veel nieuwe inzichten opgeleverd, zoals een datering van de oerknal op 13,7 miljard jaar geleden en het ontstaan van de eerste sterren, zo’n 200 miljoen jaar na de oerknal. De resultaten van de Planck-missie worden donderdag 21 maart om 10.00 uur ’s ochtends gepresenteerd op het hoofdkantoor van ESA. Het evenement wordt live gestreamd op www.esa.int.

Bron: ESA.

Share

Comments

  1. Eindelijk! Geduld is een schone zaak, maar het wachten duurde wel erg lang.

  2. Yep, inderdaad, we hebben er lang op moeten wachten. Rudy, geloof het of niet, maar vandaag exact zeven jaar geleden schreef ik op de Astroblogs dat ik nieuwsgierig was naar de resultaten van Planck, met name naar de vraag of ‘ie er in geslaagd is de B-mode gravitatiegolven te detecteren. Zie http://www.astroblogs.nl/2006/03/18/wmap-vindt-meer-bewijzen-voor-inflatiemodel-big-bang/

  3. Adrianus,

    Ik keek daarnet even naar je post van 7 jaar geleden (tot op de dag… 😉 ).

    Je hebt daarin een plaatje staan waarbij in een soort grafiek uitgezet wordt hoe, vanaf de “big bang” het universum ontstaan is. Is er al meer bekend wat er gebeurde in de “dark ages”? Ik ben daar eigenlijk wel nieuwsgierig naar!

    Als dit niet zo is, waarom kunnen we daar niets over zeggen dan?

    Frank

  4. Hoi Frank, in deze Astroblog beschrijf ik kort hoe het zit met die dark ages van het heelal: http://www.astroblogs.nl/2010/10/22/hoe-zit-dat-nou-met-ionisatie-on-ionisatie-en-reionisatie/ Als je nog meer vragen hebt hoor ik het wel.

Speak Your Mind

*