14 juni 2024

Focus op: M95 en M96

Eindelijk…op 3 maart was het helder én ik was bij mijn sterrenwacht in Drenthe. Gunstige omstandigheden om mijn eerste deepsky-foto van 2013 te gaan schieten. Na zo’n lange pauze liep ik er al snel tegenaan dat ik niet op ingesleten procedures terug kon vallen. Mijn set-up heb ik veranderd en met een CCD-astrocamera opnames maken vergt meer voor- en nawerk. Daarbij kwam dat het verschijnen van komeet Panstarrs en de voorbereiding van de sterrenkijkdagen bij Huygens er voor zorgde dat mijn focus (soms letterlijk) werd verlegd. Evengoed, de opnames bederven niet en nu heb ik mooi tijd om alsnog een blog te maken over de opname van 3 maart.De kijker, in dit geval mijn 100mm Televue F/5,6Genesis refractor, heb ik gericht op M95 en M96, een mooi paar melkwegstelsels in het sterrenbeeld Leeuw.M95 en M96 staan 2/3 graad van elkaar aan de hemel. Ze zijn in het jaar 1781 ontdekt door Pierre Mechain en 4 dagen na hun ontdekking naam Charles Messier ze op in zijn beroemde catalogus van nevelachtige objecten die je niet met een komeet moet verwarren.M95 was één van de sterrenstelsels die in het Hubble Space Telescope Key project werd gebruikt om de Hubble-constante te meten. Daarbij werd de afstand berekend door naar Cepheide variabelen zoeken en hun periode te bepalen. De afstand is dus goed bekend: 35,5 miljoen lichtjaar. Voor M96 is het 41 miljoen lichtjaar.M95 is een mooi voorbeeld van een balkspiraal stelsel. Ook al heeft het stelsel de lichtkracht van 10 miljard zonnen, met magnitude 9,7 is het toch één van de zwakkere objecten uit de Messier-lijst. M96 is met magnitude 9,2 iets helderder. M96 is een spiraalstelsel. Het object maakte deel uit van de eerste lijst met 14 nevels met een spiraalvorm die Lord Ross in 1850 opstelde. Opvallend is de stofband nabij de kern.

M95 en M96

Vorig jaar maart trok M95 de volle aandacht omdat er een supernova in was verschenen: SN2012AW. Deze ‘nieuwe ster’ is inmiddels verzwakt maar nog steeds goed zichtbaar op de foto. Bij het nazoeken hoe de supernova ook alweer heette las ik dat deze supernova eveneens werd ontdekt door Pan-STARRS ( Panoramic Survey Telescope And Rapid Response System). Zo is er ineens een verband met de komeet waar we ons afgelopen week zo druk om hebben gemaakt.Tot slot de technische informatie van de foto, voor wie daar in is geïnteresseerd: Telescoop: Televue Genesis SDF 100mm F5,6 Camera: ATIK314L CCD gekoeld tot -21 graden celcius Montering: Gemini41 Autoguiding via volgkijker (WO Zenithstar 66SD) en DMK21AU04 astrocamera en laptop met PHD Belichting door Astrodon-filters: L 13×5 min, RGB 4×5 min, de kleuren 3×3 gebinned Geen darkframe gebruikt, wel flatfields Geregistreerd en gestackt met DSS, Kleurencombinatie en ‘scaling’ met CCDStack. Finishing touch met Photoshop en Neat.

Share

Comments

  1. Mooie foto Paul. Vooral de balkspiraal M95, met z’n centrale balk en daaruit springende spiraalarmen is een juweel aan de hemel. Goh, dat die supernova nou nog steeds zichtbaar is – één jaar na z’n ontdekking.

  2. Jan Heuser zegt

    Die supernova nog steeds zichtbaar vind ik ook bijzonder.
    En de foto is heel mooi geworden. In M95 zijn zelfs subtiel kleuren te zien.

Speak Your Mind

*