Je hebt wel eens van die dagen dat je een tikkeltje in verwarring bent. De lente is vandaag begonnen, maar kijk naar buiten en je denkt dat het herfst is, zoiets, snap je? Dat heb ik ook met de berichtgeving rondom de Voyager 1 verkenner van de NASA. In sommige berichten lees je vandaag glashard dat deze op 5 september 1977 gelanceerde sonde nu echt het zonnestelsel heeft verlaten en zich in de interstellaire ruimte bevindt, in andere berichten lees je dat ‘ie wellicht het zonnestelsel heeft verlaten en in de derde categorie berichten staat net zo glashard dat de Voyager 1 nog steeds IN het zonnestelsel rondvliegt. Nogal tegenstrijdig allemaal. Hoezo verwarrend? Tijd om eens even de verschillende standpunten op een rijtje te zetten.
Ja, de Voyager 1 heeft het zonnestelsel verlaten
Vorig jaar werd al melding gemaakt van het van het feit dat wetenschappers hadden opgemerkt dat de Voyager 1 een verandering had gedetecteerd in de hoeveelheid deeltjes die van de zon afkomstig is en die vanuit de Melkweg afkomstig is. Die verandering trad heel abrupt op en wel op 25 augustus 2012. Het gaat om deze grafiek, waarin die verandering zichtbaar is, afkomstig uit een wetenschappelijk artikel van Webber en McDonald:
De blauwe lijn (“A”) geeft aan de hoeveelheid deeltjes die afkomstig zijn van de zon en die door de instrumenten aan boord van de Voyager 1 kunnen worden gedetecteerd, de rode (“B”) en zwarte (“C”) lijnen zijn van kosmische straling vanuit de Melkweg. Op 25 augustus 2012 werd een sterke afname geconstateerd van de zonnedeeltjes en enkele dagen later nam de hoeveelheid kosmische deeltjes vanuit andere delen van de Melkweg sterk toe. Volgens de wetenschappers Webber en McDonalds – wiens wetenschappelijke artikel onlangs voor publicatie werd goedgekeurd – een bewijs dat de Voyager 1 de heliopauze heeft verlaten en als eerste menselijke instrument in de interstellaire ruimte is terecht gekomen.
De Voyager 1 heeft het zonnestelsel niet verlaten
Het wetenschappelijke team van de Voyager 1 heeft vandaag verklaard dat het kennis heeft genomen van alle berichten omtrent het verlaten van de Voyager 1 van het zonnestelsel en zegt daarover:
“The Voyager team is aware of reports today that NASA’s Voyager 1 has left the solar system. It is the consensus of the Voyager science team that Voyager 1 has not yet left the solar system or reached interstellar space.“
Kan het nog duidelijker? De sonde bevindt zich nog steeds in het zonnestelsel, alleen is het in een nieuw gebied terechtgekomen, de ‘magnetische snelweg’ (Engels: magnetic highway) geheten. Als in de richting waarheen dat magnetische veld wijst een verandering wordt waargenomen, dán wordt dat door het Voyager 1-team opgevat als de allerlaatste indicatie en dan pas kan worden gezegd dat de Voyager 1 het zonnestelsel heeft verlaten. Maar zo ver is het nog niet, want die verandering in het magnetisch veld is nog niet waargenomen. Afijn, heeft de Voyager 1 nu wel of niet het zonnestelsel verlaten? Met die vraag blijven we nog even zitten. Wie het weet mag het zeggen. 😀 Bron: NASA + Bad Astronomy.
Menige auto haalt die leeftijd werkend niet, laat staan de afgelegde afstand
en dan zullen we over de bereikte snelheid maar zwijgen 🙂
PRACHTIG dat die Voyagers nog steeds werken en gevolgd (kunnen ) worden.
Ik vraag mij eigenlijk af hoelang dat nog mogelijk is.
Ooit heb ik eens ergens gelezen dat dat het zendvermogen van de Voyager niet veel meer is als 40 Watt.
Dan moet het signaal toch een keer te zwak worden om door Aardse radiotelescopen
nog opgevangen te kunnen worden en dan heb ik het nog niet over de energiebron die uitgeput zou kunnen raken.
Hey Astroblogs, schrijf eens een artikel over de energievoorziening van de voyager. Ik zie geen zonnepanelen en volgens mij zouden die nu toch nog weinig effect hebben. Klopt het dat er een soort van mini kernreactor aan boord is? Volgens mij zo ook bij curiosity? Ben heel benieuwd. Ik zou hier graag een artikel over zien.
Over de energiebron van Voyager kun je meer lezen in onderstaande Astroblog:
http://www.astroblogs.nl/2012/09/05/voyager-1-na-35-jaar-eindelijk-op-weg-naar-de-sterren/
Toch wel handig, die zoekfunctie op de Astroblogs. 😉
Inderdaad 🙂